12.05.2022

Според министъра на енергетиката Александър Николов, средства за компенсации за бизнеса заради високите цени на тока не могат да бъдат осигурени в пълнота от държавните производители на електрическа енергия.

Това каза пред журналисти председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев след срещата си с енергийния министър. В срещата участваха работодателските организации и синдикатите.

Темата за цената на природния газ и евентуалните компенсации за бизнеса не е била обсъдена.

Категорични сме за нашите предложения и не можем да отстъпим от тях, коментира Митрев. По думите му все пак обаче има шанс да се намери решение за компенсациите за тока, но това зависи от премиера, правителството и Министерския съвет.

Национално представителните работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът на стопанска инициатива съобщиха вчера, че излизат на национален протест за сигурна енергия на достъпни цени на 18 май, от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет.

Бизнесът настоява за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: компенсация в размер на 75 на сто от разликата между средномесечната цена за съответния месец на Българска независима енергийна борса (БНЕБ) и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.

Работодателите искат също: разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с "Газпром експорт", да бъде поета като компенсация от бюджета, разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени, както и програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, работодателите предупредиха, че ще поискат оставка на правителството и акцентираха, че техният протест не е политически.

Дата: 12.05.2022

Източник: БТА

Прочетено: 1230