12.05.2022

Енергийната непредвидимост влияе пагубно на българската икономика. "Никой не знае в момента каква е цената на природния газ. Никой" – каза пред БНР председателят на УС на Българската стопанска камара Добри Митрев и коментира положението на българския бизнес като „отчайващо“.

„За май в индустрията никой не знае каква ще бъде цената на електрическата енергия, никой не знае каква ще бъде цената на природния газ. Ежедневно, ежечасно се качват цените на материалите. Заради тази несигурност, и че няма ясен ангажимент от държавата за компенсиране на тези свръхвисоки цени към индустрията, тя се пренася върху работниците и служителите, върху стоките и услугите – виждаме как растат с часове и българският народ обеднява.“

Заради високите цени на горивата и на тока за бизнеса национално представените работодателски организации планират за 18 май протест пред Министерския съвет. Браншовите организации на собствениците на ресторанти и заведения също ще се включат в протестните действия, подкрепени и от синдикатите. Преговорите с правителството текат от месеци, но споразумение няма.

Междувременно "Булгаргаз" оповести прогнозна цена на природния газ за юли - 142,11 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 72,66 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ. Тя е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 май. Сравнение с цените на европейските газови пазари за доставка през месец юли на 11 май показва, че те са в приблизителен размер от 95,50 евро за мегаватчас (или 186,78 лева за MWh), съобщават още от газовото дружество.

Работодателите в България настояват за сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините. Растящите цени на енергоносителите води до лавинообразна инфлация, която всеки ден изяжда доходите на гражданите, се казва в позицията на бизнеса.

„В момента на практика няма договаряне, има стоп поръчки, защото няма как да се даде цена на стоката. Имаме на практика една буксуваща икономика", поясни Добри Митрев от Българската стопанска камара и допълни, че няма диалог с правителството по този въпрос: „Правителството не комуникира с нас, не е споделило с нас нито една от идеите си“.

В началото на седмицата стана ясно, че кабинетът на Кирил Петков готви антиинфлационен пакет на стойност между 1,5 и 2 млрд. лв. По думите на Митрев обаче, той още не е обсъден с българските производители.

„Но антиинфлационният пакет трябва да включва първо грижа за индустрията и икономиката – в нея са всички, там е работещият българин. И ако няма насочени усилия, няма да спрем инфлацията – категоричен е експертът.– Най-силните мерки са именно чрез производство на електрическа енергия, износ на високи цени и компенсиране от свръхвисоките печалби на консуматорите на електрическа енергия. По този начин ще спрем темпа на инфлацията“, посочи Митрев. По думите му,"големият ефект ще дойде от това цените при производител, при преработвател да бъдат поносими, за да не се пренасят при цената на стоките и услугите".

36% е инфлацията на годишна база на ниво производство, подчерта председателят на УС на Българската стопанска камара."Ако няма компенсаторни механизми, тази инфлация неминуемо ще се пренесе върху стоките и услугите. Потърпевши ще бъдат всички български граждани", предупреди той.

Интервю: Таня Милушева, БНР-„Хоризонт“

Редактор: Елена Каркаланова

Дата: 12.05.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1199