13.05.2022

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) подкрепя протеста на национално представените работодателски организации и призовава своите членове и регионални структури активно да се включат в организацията и да защитят своите права и интереси с една основна цел – икономическото оцеляване на бранша и запазване на работните места и стопанските субекти. Това се казва в писмо от председателя на БХРА Георги Щерев до 36-те регионални структури на национално представената организация, съобщиха от Асоциацията.

От БХРА аргументират участието си в предстоящия на 18 май протест с високите цени на горивата и ел. енергията, растящата инфлация, както и с това, че мерките в подкрепа на бизнеса са в пъти по-малко от обявените и са крайно недостатъчни, ненавременни и неефективни. Бизнесът иска сигурност и прогнозируемост на доставките и цените на суровините, и връщане с подходящи мерки на това, което е надвзетото при източника – предприятията и хората, посочват от Асоциацията.

От БХРА се присъединяват към исканията на работодателските организации: за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо: компенсация в размер на 75 на сто от разликата между средномесечната цена за съответния месец на енергийната борса и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръх печалбите на производителите на енергия. Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с "Газпром експорт", да бъде поета като компенсация от бюджета, разработване и прилагане на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на ел. енергия, природен газ и петролни продукти на достъпни цени, както и създаване на програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки.

От БХРА са категорични, че протестът не е политически. 

Дата: 13.05.2022

Източник: БХРА

Прочетено: 1041