13.05.2022

Данък върху свръхпечалбите на енергийните дружества, премахване на акциза върху газ и електроенергия, намиране на алтернативни доставки и компенсаторни механизми в помощ на бизнеса и домакинствата са мерките, които правителството предвижда в отговор на кризата след спрените доставки на газ от Русия. 

Те бяха представени от вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на Експертния консултативен съвет по горивата, чийто ръководител по закон е тя. Постоянно действащият съвещателен орган към министъра на икономиката не е свикван от две години. 

На срещата присъстваха представители от Министерството на финансите, Министерството на енергетиката, Българската петролна и газова асоциация, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР, НАП, Агенция „Митници“, Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси", Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и др. 

Пред участниците в Съвета министър Нинова съобщи, че правителството е поискало от Европейската комисия дерогация за отпадане на акциза върху газ и енергоносители. Вицепремиерът припомни и че България настоява да бъде изключена от петролното ембарго на ЕС срещу Русия и че ако това не стане, страната ни ще поиска налагане на вето. 

„Полагаме усилия да стабилизираме икономиката и да не оставим домакинствата и бизнеса без подкрепа в тези трудни времена“, каза още министърът. 

По време на срещата участниците в Съвета разгледаха проблеми и предложения за промени в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Предстои те да бъдат обединени и предложени за ново обсъждане. Представители на някои от институциите настояха за координация на различните дейности в сектора на горивата, а министър Нинова предложи свикване на съвета отново по-рано от 3 месеца, какъвто е срокът по закон. "Най-важно е да има диалог между държавата и бизнеса и добра координация между институциите“, заключи Нинова.

Дата: 13.05.2022

Източник: Министерство на икономиката

Прочетено: 1400