14.05.2022

„На нас най не ни отива да правим протести, но в ситуцията, в която сме поставени, и след многото неизпълнени обещания от страна на правителството, протестът е жълт картон срещу него, заради липсата на диалог, неглижирането на проблемите на българската икономика и обедняването на хората. Оставката е краен акт, но той е пример за това, че никой, получил властта от народа, не може да си позволява да прави неща срещу народа.“

Това каза председателят на БСК и ротационен председател на АОБР Добри Митрев в предаването „Беновска пита“. В разговора учааства и председателят на АИКБ Васил Велев.

„Не искаме оставката на правителството, а искаме то да си свърши работата и, ако не може да я свърши, да даде възможност на някой друг да я свърши“, допълни Васил Велев. Той подчерта, че към днешна дата ние нямаме решение за м. май, нямаме и за юни, нито за септември и октомври. Г-н Велев прогнозира, че до края на годината няма да се промени ситуацията – цените на ел.енергията ще останат свръхвисоки в средносрочен план. „Затова ЕК каза, че трябва да се компенсират цените за предприятията в ЕС и това трябва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо. У нас положението се кърпи месец за месец, при това - със закъснение. Невъзможно е да работим в пълна неизвестност. При тази ситуация компаниите са принудени да се застраховат и да увеличават цените, но това води до инфлация“, каза председателят на АИКБ.

Председателят на БСК Добри Митрев поясни, че в протеста на 18-ти ще участват националните организации на българските работодатели, двата национални синдиката, както и много браншови организации и фирми. "АОБР представлява 82% от БВП, в нашите предприятия работят над 1,8 млн. души, т.е. представляваме преобладаващата част от работещите българи", поясни Добри Митрев.

„Нашият протест е ЗА – за сигурна и достъпна енергия, за спасяването на българската икономика, за предвидимост и конкурентоспособност, за спиране темповете на инфлация, за спиране обедняването на хората, за запазването на работните места на нашите сънародници, дори за повишаването на техните доход. Ние не искаме за сметката на когото и да било тези компенсации, а да са за сметка на непредвидените, неочакваните печалби на производителите на ел.енергия“, каза още Добри Митрев. 

Вижте целия разговор във ВИДЕОТО.

Вж. ПЪЛЕН ТЕКСТ на интервюто и СНИМКИ

Дата: 14.05.2022

Източник: БСК

Прочетено: 1233