16.05.2022

Насроченият за 18 май 2022 г. Национален протест „За сигурна енергия на достъпни цени“ се отлага, но организаторите остават в протестна готовност, в случай, че постигнатите днес с представителите на правителството договорености, не бъдат изпълнени. Това стана ясно на проведена днес (16 май) пресконференция, с участието на ръководителите на с участието на ръководителите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“.

По време на проведения по-рано през деня разговор в Министерския съвет (с министър-председателя Кирил Петков, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и министъра на енергетиката Александър Николов) представителите на бизнеса и синдикатите са договорили следното:

  1. За месеците май и юни 2022 г. потребителите на ел. енергия на свободния пазар да получат компенсация в размер на 80% за сумите над 200 лв. на мегаватчас и без горен праг на компенсацията;
  2. През месеците май да се компенсира разликата в цената на природния газ спрямо нивата от м. април 2022 г.
  3. До края на настоящата седмица в Народното събрание да бъде внесен законопроект за изменения и допълнения на Закона за енергетиката, с който да се въведе допълнително облагане на неочакваните печалби на всички производители на ел. енергия;
  4. През следващия ценови период от 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. да действа средносрочно решение за цените на електроенергията, което да гарантира резултативни крайни цени за потребителите на свободния пазар не по-неблагоприятни от тези през май и юни 2022 г.
  5. Да се разработи механизъм за въвеждане на две тарифи за електроенергия за бита, при които над определен праг цената да не е субсидирана от държавата.
  6. На 17 май, вторник, от 15.00 ч. да се проведе среща по проблемите на транспортния сектор, в която да участват легитимните национални и браншови организации.
  7. Чрез спешна законодателна промяна да се уреди индексирането на договорите по обществени поръчки в сферата на строителството.
  8. Да се ускорят стартиралите разплащания с пътностроителните компании по вече изпълнени обществени поръчки.

„Днес имахме конструктивен диалог с представителите на правителството. По отношение на ел.енергията това, което предлагаше правителството е, подът на подпомагане да е 225 лв. и да поемат 85% над тази стойност до средномесечната цена на БНЕБ. Категорично заявихме, че този вариант е неприемлив за индустрията и настояхме подът да е 200 лв. и над това всичко да се компенсира без горен таван. По отношение на природния газ постигнахме споразумение цената за април да се запази и всичко над тази цена да се компенсира за май и юни. Очакваме, разбира се, в дългосрочен план, с дългосрочни договори да постигнем цена, по-добра от тази, която имаме в момента, и се надяваме правителството да продължи да работи в тази посока. По отношение на транспорта, утре от 15 ч. ще има нарочна среща при премиера. По отношение на индексирането на договорите за строителство, когато има възлагания с публични среща, също се работи в посока спешна законодателна промяна. По отношение разплащанията с пътните строители – вече са разплатени около 120 млн. лв. Помолихме за ускоряване на процедурите, така че разходите на строителните компании да започнат да се възстановяват“, каза Добри Митрев, председател на БСК и ротационен председател за 2022 г. на АОБР. Той допълни, че работодателските организации категорично настояват, особено за електроинтензивната индустрия, да има възможност за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени. „Това ще доведе до прогнозируемост и конкурентоспособност на икономиката. Това, връщайки се във вид на данъци и осигуровки, ще се отрази положително на всеки български гражданин“, каза ротационният председател на АОБР.

„Никой предприемач не желае компенсации. Никой предприемач не желае помощи. Всеки предприемач иска да работи и сам да формира и разходите, и приходите си. Системата се бъгна в цяла Европа. Компенсациите не са ни необходими, ако отразяват реалната цена на ел.енергията. По отношение на обвиненията за политика, всички ние представляваме повече от ¾ от българските предприятия и заетите в тях. В тях има привърженици на всички политически партии. Никой от нас не търси политически елемент в цялата тази работа. Говорим за икономика. Всички искаме за всеки един български гражданин сигурност, предвидимост, достойни доходи, справедливи цени“, каза в заключение Добри Митрев.

„Към момента исканията ни относно цената на енергията за май и юни ги смятаме за изпълнени, затова един протест мащабен за цена на ел. енергия и природен газ не би бил основателен.“, каза от своя страна председателят на АИКБ Васил Велев. По отношение промените в Закона за енергетиката Васил Велев обясни, че е редно да бъдат обложени свръхпечалбите на производителите на ел. енергия, които са ползвали обществени средства за изграждането на мощностите си и/или вече десет години продават на преференциални цени (значително над пазарните), субсидирани чрез ценовата добавка „Задължения към обществото“. Заедно с това, Васил Велев изрази опасения по отношение приемането на промените в Закона за енергетиката, като се обоснова с корпоративните интереси на немалка част от народните представители в сферата на електропроизводството (главно ВЕИ).

„За м. юни, за третото тримесечие и нататък може бизнесът да планира дейността си, като смята енергията на цени между 220 и 260 лв. Относно газа стана ясно и нещо друго – че на европейско равнище все пак проблясъците на здрав разум са достатъчни, за да се търси средносрочно устойчиво решение. ЕК в своето съобщение подчертава, че 40% от потреблението на природен газ в ЕС е от Русия – той не може да бъде заменен, нужни са 5-7 години, за да се изгради инфраструктура, да се изградят транспортни средства и в този период, ако не искаме да има срив на европейската индустрия, трябва да се постигне компромис по начина на плащане“, допълни Васил Велев.

 „Много е важно диалогът между работодатели, синдикати и правителство да се води с легитимните представителни на национално равнище организации и техните браншови структури. Декларирахме, че ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни представителните организации по браншове и на национално равнище със случайни хора, които представляват само себе си. Също така, няма да приемем всяка критика към кабинета да се обяснява с намесата на Кремъл. Надяваме се, че тристранният диалог има шанс да се възстанови в европейския стандарт, какъвто България беше постигнала“, каза още Васил Велев.

Според зам.-председателя на БТПП Красимир Дачев, в енергетиката има много условности. „В газовата тръба тече 51% политика и 49% газ. Това, което нас ни интересува, е дългосрочното решение – днес получихме само обещания. Аз съм непоправим оптимист и вярвам, че ще стане по-добре“, каза Красимир Дачев. „Ние с две ръце подкрепихме енергетиката като отрасъл, да не прави компромис с инвестициите и ремонтите. В никакъв случай не искаме да обезкървим системата. Ние работим за такава система, която да е самовъзстановяваща се, да е печеливша. 95% от нашата енергия се произвежда от нискокалорийни въглища, които не са експортно конвертируеми, и от атомна енергетика, която се зарежда веднъж на три години, т.е. няма промяна в себестойността й сега. В момента има политическо говорене, което не отговаря на нашата действителност“, допълни зам.-председателят на БТПП.

„Оставаме в протестна готовност, първо, защото искаме да видим дали обещаното днес в МС ще се случи, защото и преди няколко месеца имахме такива срещи и обещания, но досега нищо не се случи. Имаме тръпчивото усещане, че може пак да не се случат нещата. Ще останем в протестна готовност и докато не видим, че има разбирателство и има компромиси в исканията на нашите колеги от Строителната камара, от транспортните организации и от Минно-геоложката камара“, каза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ. Той съобщи, че по предварителни разчети в протеста на 18 май е трябвало да се включат над 30 000 души. „Относно цената на ел.енергията нашите разчети показват, че средствата от свръхпечалбите на електропроизводителите са напълно достатъчни, за да се компенсира индустрията с това, което е договорено днес. От друга страна, не забравяйте, че увеличените приходи от ДДС и акцизи в бюджета се дължат основно на високите цени на ел.енергията. Така че тези компенсации не идват от парите за пенсионерите и пр. – това е пълен популизъм“, каза още председателят на КРИБ.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов декларира, че въпреки днешните разговори, КНСБ остава в протестна готовност, „ако всички тези мерки не се отразят върху цените на стоките и услугите“. „Инфлацията изяде увеличението на МРЗ и КНСБ ще настоява за спешно увеличаване на МРЗ и доходите“, каза още Капитанов.

„На срещата днес поставих въпроса за подпомагането на предприятията от системата на градския транспорт в цялата страна и получих отговор, който не е от най-обнадеждаващите, с изкл. на това, че правителството има готовност да увеличи своя дял в преференциалните карти за пътуване, но като цяло този дял в разходите на предприятията не е толкова голям, че да се решат техните проблеми. Така че моята прогноза е, че протестът на градския транспорт ще се проведе“, сподели от своя страна президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. „Напоследък по разни управленски столове насядаха хора, които обясняваха, че на този свят няма нищо по-прекрасно от протестите. Същите тези хора днес обясняват колко гадно, вредно и т.н. е протестирането. Забавлява ме малко този двоен аршин. И лицемерието е хубаво да има някакви граници“, допълни президентът на КТ „Подкрепа“. 

 

Дата: 16.05.2022

Източник: АОБР

Прочетено: 1870