30.05.2022

Галерия "УниАрт" на Нов български университет представя изложбата "Тръпката и радостта от споделянето – моменти с колекцията "Европейска живопис", съставена от Божидар Данев.

"Аз съм изпитал една голяма радост, когато съм купувал тези картини. И тази голяма радост трябва да се сподели, а няма нищо по-хубаво от това - да се сподели с млади хора". Това беше приживе обяснението на Божидар Данев

Изложбата е покана за разговор. И представя колекцията, съставена от Божидар Данев за период от повече от две десетилетия.

Някои от представените произведения са били създадени по поръчка на купувачи, докато повечето от тях са били предназначени за процъфтяващия пазар на изкуство, свидетелствайки за вкусове, идеи и преживявания на хора предимно от региона на Ниските земи през XVII-XVIII век.

Това е един поглед от югоизток на север, споделен с публиката в Галерията на НБУ, която отбелязва своя 10-и рожден ден.

Изложбата е подредена в четири теми: портрети, библейски истории, алегории и поговорки, жанрови сцени и пейзажи. Тя се опитва да скъси дистанцията с нашето време и за тази цел разчита на зрителя. Отворена е за посетители до 2 септември.

Интервю с д-р Анжела Данева и с д-р Тодор Петев можете да чуете в звуковия файл.

 

Източник: БНР

Дата: 30.05.2022

Източник: БНР

Прочетено: 990