03.08.2022

Министър-председателят Гълъб Донев създава междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, чиято задача е да предложи: решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора; решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа; механизми за контрол и снижение на цените на горивата и на цената на електроенергията. На пресконференция в Министерския съвет премиерът оповести, че междуведомственият кризисен щаб ще работи без прекъсване и лично той ще се ангажира с контрола по изпълнението на поставените задачи. Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него ще участват също министърът на енергетиката Росен Христов, както и представители на други министерства, на браншови организации, ДАНС, КЕВР, работодателски организации и синдикати.

Анализирано е огромно количество информация, която сочи, че ситуацията, свързана с доставките на газ, е сериозна, дори критична, заяви енергийният министър Росен Христов в рамките на пресконференцията. Министър Христов изтъкна, че противно на очакванията, е налице недостиг на договорените количества за доставка до края на годината. В допълнение, обявените за договорени 7 танкера реално не са договорени, а са на ниво оферта. Тя включва доставка на 3 танкера тази година и опция за доставка на останалите 4 през следващата година. Не са подсигурени и слотове за разтоварване на танкерите на газовите терминали, посочи още Росен Христов. В тази връзка енергийният министър заяви, че трябва да бъдат намерени начини за закупуване на свободни слотове, което обаче ще оскъпи допълнително цената на газа, доставен до България. Същевременно обявената за 4 пъти по-ниска цена на газа от Азербайджан само за последните дни е в пъти по-скъпа за 2/3 от договорените количества. Налице е също финансова криза в "Булгаргаз" и невъзможност на компанията да се разплати дори с тези договорени количества.

За да бъде отговорно на настоящата критична ситуация, министър Росен Христов заяви, че в ръководеното от него ведомство на практика се минава на денонощен режим на работа. Мобилизирани са всички ресурси за решаване на проблемите в кратък срок. Подготвя се търг за доставка на втечнен газ, който да съдейства за задоволяване на нуждите на страната до края на отоплителния сезон. Търсят се и начини за рефинансиране на "Булгаргаз" и за преговори за снижаване на цената в общия микс на доставките на газ.

В рамките на пресконференцията премиерът Гълъб Донев увери българските граждани и българския бизнес, че служебното правителство ще направи всичко възможно, за да се осигури сигурност на доставките на природен газ за страната, предвидимост на цените и спокойствие в обществото за това, че газ ще има до края на отоплителния сезон.

 

Дата: 03.08.2022

Източник: Министерски съвет

Прочетено: 771