13.08.2022

Ако има недостиг на природен газ и той не достига до предпирятия, за които е основна суровина, те явно ще трябва да спрат или да намалят производството и вероятно много хора ще отидат на борсата. Това заяви в "Още от деня" председателят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

По думите му всички фирми имат затруднения с цената на газа. От БСК са направили справки за досегашното потребление на членовете си и прогнозното потребление до март догодина. По думите на Добри Митрев числата са огромни и ако се умножат по цените на природния газ, стават ужасяващи, а бизнесът трудно може да ги пренесе в крайните цени на продуктите си.

Митрев заяви, че природният газ в момента е 4 пъти по-скъп от същия период миналата година. Въпросът с компенсациите за бизнеса още седи, но по-важния въпрос е откъде ще дойдат.

"Имаме действащ договор за доставка на тръбен газ, имаме действащ договор с азерите и се надяваме много скоро инетрконекторът да заработи и да имаме по-поносима цена. В момента се провеждат търгове за втечнен газ - това е дивесрификация. Диверсификацията не е да спрем един източник и да го заменим с друг, а значи да имаме пълната палитра от възможности", категоричен бе Добри Митрев.

Инфлацията ни и сега е 16%, а ако тези цени се пренесат в стоките и услугите, потреблението ще бъде свито, само по-богатите ще могат да си позволяват някои неща, ще седим и на студено, и на тъмно, за съжаление, ще се стигне до намаляване и спиране на производства, смята председателят на БСК.

Той обясни и защо Камарата реагира толкова остро на проведения от "Булгаргаз" търг за покупка на природен газ за септември.

"Притеснява ни, че началната обявена цена на TTF индекса е с 5 евро надолу. А при всички положения, след като индексираме TTF с 5 евро надолу цената за месец септември ще бъде по-висока от тази, която КЕВР днес обяви за месец август - около 300 лв. Според моите прогнози тя няма да бъде по-малко от 340 -350 лв . цена на пиродния газ, който всъщност закупихме вчера".

Вижте целия разговор във видеото.

Дата: 13.08.2022

Източник: БНТ

Прочетено: 1129