24.08.2022

"България и българските гражданите трябва да бъдат над всичко. Да защитаваме личните интереси навън, защото всички тези, които се правят на наши спасители, са наши окупатори". Това каза милиардерът от Чикаго Шефкет Чападжиев, който пристигна в родния Мадан за празника на града.

Най-богатият българин в Америка посети местната болница, вече напълно обновена, благодарение на дарението от един милион долара, което той направи преди три години. 

Шефкет Чападжиев, най-успелият българин в Чикаго, е запазил най-истинското от Родопите - доброта, честност, състрадателност, човечност. През целия си живот прави дарения предимно за болници, за деца, за жени:
 
"Отбягвал съм да давам дарения на политически организации. Искам да дам там, където всички хора ще го получат. Америка ме възпита така" - казва българинът, живеещ в Америка. 

Благодарение на дарението му от един милион долара, болницата вече има ново и модерно медицинско оборудване и обзавеждане. Предстои закупуване на още. Шефкет Чападжиев се радва, че парите се разходват по предназначение и оценява, че болницата днес изглежда като 5-звезден хотел. Такава е и оценката му за родния Мадан, който вижда постоянно обновен и надграден.  

Лицето му помръква и се натъжава, че по улиците на Мадан среща все по-малко познати хора, защото масово като него са заминали да търсят препитание в чужбина.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Чернокова.

Дата: 24.08.2022

Източник: БНР

Прочетено: 1057