28.08.2022

Почина един от най-успешните мениджъри в световен мащаб, приятел на България и почетен член на Българската стопанска камара - Фил Филипов. Той си отиде на 76 години след боледувяне.

Фил Филипов е роден в Стрелча. На 17-годишна възраст бяга от България, минава през бежански лагер в Гърция, след което емигрира в САЩ. Кариерния си път извървява от най-ниското стъпало като работник до върховете на управлението, верен на възгледа: "Поеми контрол! Поеми риск! Постигни успех".

През 1966 г. Фил Филипов започва работа като метач във фирмата за подемна техника International Harvestar. Постепенно се издига и през 1979 г. е изпратен в офиса на компанията в Париж. 10 години по-късно напуска и започва собствен бизнес – купува компании в тежко състояние и ги оздравява с брутална дисциплина. Негова специалност е възраждането на губещи предприятия. В тази област е работил успешно във Франция, Великобритания, Германия, Италия и САЩ, прилагайки нетрадиционни и оригинални подходи. Възстановил е 49 предприятия, а едно от последните е „Атлас“ в Германия, което по-късно става собственик на автомобилния завод „Татра“ (Чехия).

Филипов има заводи в 15 държави, вкл. Германия, Китай, Мексико, Франция и България. Една от последните му инвестиции е покупката през 2017 г. на френския металургичен комбинат TIM, който е бил обявен в ликвидация, но Филипов спасява близо 500 работни места и в момента основен клиент на TIM e американският гигант за тежка строителна техника „Катерпилар“ (Caterpillar). Въпреки успеха си в западния корпоративен свят, Фил Филипов не е много познат в България, но е от малцината българи, стигнали до върха на корпоративната йерархия в Съединените щати.

Освен много успешен предприемач от двете страни на Океана, Фил Филипов беше и един от големите дарители в българската общност. Една от големите каузи, които подкрепяше до последно, беше българската църква “Св. София” в чикагското предградие Дес Плейнс. Филипов участваше и в делегацията, която представи българската общност в САЩ пред Конгреса на Илинойс преди 5 месеца.

На 16 април 2019 г. Фил Филипов гостува в Българската стопанска камара, където официално получи сертификат, удостоверяващ, че е почетен член на БСК.

За екипa на БСК срещата с него ще остане сред най-вълнуващите в историята на организацията. Поднасяме искрени съболезнования на прекрасната му съпруга Вероник и цялото семейство. Вярваме, че хора като Фил Филипов са подарък от съдбата и че чрез делата си, ще живеят винаги в сърцата ни!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

_________________________________

Интервю на Фил Филипов за списанието на Българска стопанска камара "Noblesse Oblige"

Фотогалерия от посещението му в БСК.

_________________________________
 
Споделяме няколко цитата на Фил Филипов от интервюто му за списанието на БСК "Noblesse Oblige":
  • “Аз не искам да ме обичат, аз отивам там, където трябва да се спасява. Но и не мисля, че съм мразен. Аз съм респектиращ.”
  • “Cпасението е в този, който може да реже достатъчно дълбоко, ако трябва 15 пъти, защото боли. Трябва да можеш да режеш достатъчно дълбоко, за да можеш да спасиш. “
  • “Синдикатите са резултат от лош мениджмънт. Когато има лоши мениджъри, има силни синдикати. Когато има силни управители, няма синдикати. “
  • “Япония и Германия ги признавам за индустриални държави, които са постигнали след пълно разрушение от войната икономически ръст, само благодарение на две неща - дисциплина и качество. “
  • “Никой не е умрял от труд. Друг начин няма. “
  • “Мен не ме интересува кой какъв е, от какъв етнос е, колко е възрастен, с какво образование е и пр. - за мен е важно да е отговорен, мотивиран и можещ. “

Дата: 28.08.2022

Източник: БСК

Прочетено: 2896