30.09.2022

Предаването "Законът и Темида" е специален гост на Българската стопанска камара. В международен план арбитражът е предпочитан начин за уреждане на спорове, категоричен е председателят на БСК Добри Митев. 

Каква е дейността на съда при БСК, какви са предимствата на способите на извънсъдебното решаване на спорове, също и интересни казуси от практиката на съда. 

Арбитражният съд към Българската стопанска камара е създаден през 1991 г. като алтернатива на държавното съдопроизводство. Казусите, които се разглеждат, са от имуществен характер – спорове между бизнес партньори, малки, средни предприятия и големи компании. Има голяма практика, която може да бъде открита на сайта на Арбитражния съд към БСК, който редовно се актуализира с интересни решения. Арбитрите са лицето на Арбитражния съд. Достатъчен атестат за качество на арбитражните решения е, че няма отменено решение от Върховния касационен съд.

Проф. д-р Таня Йосифова, председател на АС при БСК, дългогодишен консултант на "Законът и Темида", разяснява:

"Новина от онзи ден е, че създадохме листа на международните арбитри, в която се включват много изявени български арбитри, като тенденцията е да включваме повече международни арбитри, които също ще допринесат за увеличаването на доверието в нашата институция. 

У нас е необходимо да се внесат изменения в законодателството и по този начин ще се разтоварят държавните съдилища – процесът ще е еднакво полезен както за държавното правораздаване, така и за стопанските субекти, които ще получат своевременно бързо решаване на спора при запазване, разбира се, на принципа за конфиденциалност и възможност те да продължат своите търговски взаимоотношения. 

Целта е бизнесът да предпочете арбитража, като един по-бърз, по-ефективен способ – така, както е по цял свят и в отделни сектори на икономиката, поради следните предимства:

Основните  предимства: страните избират арбитрите; страните избират процедурата на решаване на спора; бързина на производството; една инстанция; по-малко разходи; конфиденциален характер на процедурата; решението има същата сила както съдебното решение; подлежи на съдебен контрол от Върховния касационен съд; изпълняемост на българско арбитражно решение в чужбина и на чуждестранно арбитражно решение в България (България е страна по Нюйоркската конвенция за признаване и изпълнение на чуждестранни арбитражни решения)

Необходимост от валидна арбитражна клауза, за да се отнесе спора до арбитраж – Примерна арбитражна клауза – "Всички спорове, породени при изпълнението на настоящия договор ще се решават от Арбитражния съд при БСК."

Освен предварително включване на арбитражна клауза в договора възможно е и след възникване на спора страните да сключат договор, с който възлагат решаването на спора от Арбитражния съд при БСК.

Извън компетентността на арбитражния съд са споровете: за вещни права или владение върху недвижим имот; за издръжка, трудови спорове; публичноправни спорове и спорове, по които едната страна е потребител.

Какви методи на решаване на спорове предлагаме? Арбитраж – страните възлагат решаването на спора от АС при БСК чрез арбитражна клауза преди или след възникване на спора. Решението на арбитража е задължително за тях. Всяка страна избира по един арбитър, а двамата – председател; Медиация – спорещите страни се подпомагат от трето лице-медиатор, за да достигнат до решение на спора."

Пълното интервю с проф. Таня Йосифова можете да чуете от звуковия файл.

 

Дата: 30.09.2022

Източник: БНР

Прочетено: 745