06.10.2022

Утре в Прага държавни и правителствени ръководители ще обсъдят ситуацията с енергийната криза. BusinessEurope призовава лидерите спешно да се споразумеят за нови мерки в целия ЕС за облекчаване на разходите за европейския бизнес. Тъй като сметките за енергия растат до нива, невиждани досега, всички по големина компании от целия континент вече са намалили производството си или дори са затворили напълно производството си. Съществува реална опасност енергоемките предприятия да се преместят извън Европа, където цените на енергията са много по-ниски, което би имало драматични последици за нашата конкурентоспособност и работни места.

В тази връзка президентът на BusinessEurope Фредрик Персон заяви:

Намираме се в разгара на двойна енергийна криза. Освен риска от недостиг на доставки, европейците са изложени на непоносими цени на енергията. Призоваваме лидерите да се споразумеят за нови и целеви мерки за намаляване на сметките за енергия за бизнеса. Ако са добре разработени, мерките за „ограничаване на цените“ в целия ЕС, като отделяне на цените на електроенергията от цените на газа, биха могли ефективно да намалят сметките. Коригирането на временната рамка на ЕС при криза, като същевременно се поддържат равни условия на единния пазар, е също толкова важно за предоставяне на така необходимата помощ на засегнатите предприятия.

Отделянето на цените на газа и електроенергията би било изключителна и строго временна мярка, оправдана само от изключителната ситуация на енергийния пазар, и нейното въздействие върху потреблението на газ и сигурността на доставките трябва да бъдат обстойно разгледани. Във всеки случай Европа трябва да положи всички възможни усилия, за да увеличи бързо нашите енергийни доставки и да намали търсенето, където все още е възможно. Само това ще даде възможност на енергийния пазар да се балансира и да се върне към нормално функциониране възможно най-скоро.

Прочетете пълната позиция тук.

Дата: 06.10.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1680