06.10.2022

Организатор на форума бе сп. Мениджър, а БСК - институционален партньор.

Българската икономика ще претърпи плитка рецесия

Българската икономика ще претърпи плитка рецесия. Такава прогноза направи Кристофор Павлов, главен икономист на "УниКредит Булбанк" при откриването на Първата годишна конференция за строителство и инвестиции 2022, която се проведе днес в столичния хотел Hyatt Regency, организирана от сп. "Мениджър".

"Войната доведе до разкъсване на всички производствени вериги, които няма да могат да бъдат възстановени по начина, по който ги познавахме. Цените на суровия петрол започват да се нормализират, но не така стоят нещата по отношение на газа. Икономиката на Източна Европа ще плати много по-голяма цена от Западна Европа. Инфлацията в България ще достигне пиковата си стойност към края на тази година около 18%, а средната годишна инфлация ще бъде около 15%", прогнозира главният икономист на "УниКредит Булбанк". "Висока инфлация ни очаква и през следващата година. Смятаме, че основно натискът за увеличаване на цените ще дойде от по-високите цени на храните. Русия и Украйна играят голяма роля в производството на храни и торове и оттам идва основното ни опасение, че селскостопанските производители ще използват по-малки количества торове, а това означава, че количествата храни, които ще бъдат произведени в световната икономика ще бъдат по-малко", добави той.

Прогнозите на "УниКредит Булбанк" към момента са, че българската икономика ще претърпи плитка рецесия в края на тази и началото на следващата година, дължаща се на допълнителния спад в доходите на домакинствата. "Има възможност това да се компенсира чрез кредити, но това няма да може да продължи дълго. В същото време, има няколко фактора, които няма да позволят икономиката ни да стигне до някакво сериозно забавяне. Първо, износът на храни и електроенергия ще продължи да бъде доста силен. Високият ръст на кредитите също ще бъде фактор, който ще покрепи икономиката. Високите лихви в еврозоната макар и по-бавно ще продължат да се пренасят и към българската икономика. Ръстът на реалните заплати вероятно ще остане отрицателен в следващите няколко тримесечия. От друга страна, жилщният пазар у нас се охлажда. Достъпността на жилищата у нас продължава да се влошава. Жилищата изглеждат все по-недостъпни и трябва да променим дефиницията на това", коментира Кристофор Павлов. На въпрос кога очаква възстановяване на икономиката, Павлов отговори: "Ние очакваме възстановяване на българската икономиката до средата на следващата година".

"Стороителния сектор може да се разглежда в няколко направления. Изграждането на градска среда зависи от икономическото развитие на страната. Секторът страда от сериозни проблеми, защото той е надвишил многократно своето развитие като частни инвестиции спрямо развитието, което общините правят за инфраструктурата на самите общини", посочи служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков, който бе сред участниците в първия панел на събитието, посветен на предизвикателствата и възможностите за ускоряване на инфраструктурните проекти в страната. "В развитието на новите квартали в градовете, инвеститорите строят нови сгради, но няма ясен регламент, по който общината изгражда инфраструктурата. Поне за София всичко това става на парче", каза той. Едно от нещата, които според него и строителния бранш трябва да обърне внимание, е да се изиска от местната власт да постави ясен регламент. "Реално не може развиващата се инфраструктура в новите райони да пада върху тежестта върху бюджета на общините", посочи Шишков.

"Всички инвеститори искат да има ясен регламент, дори през увеличаването на таксите на разрешението за строеж, да имат сигурност, че те ще изграждат сгради, а общината ще изгражда инфраструктурата. От години целият бранш страда в тази посока и според мен трябва да се вземат законови мерки, ясен икономически регламент, защото бизнесът страда в това отношение. Това е един от проблемите, които общините трябва да вземат като отношение, защото това рефлектира върху градската среда, която те изграждат", заяви Шишков. Той коментира и развитието на цялостната инфраструктура на България: "Наскоро установихме, че всички тези магистрали, за които много се говореше, сме изградили много малка част от тях. Тези инфраструктурани обекти са важни заради целия строителен бранш, защото това ще осигури повече работа. Една такава подкрепа с повече проекти в инфраструктурата ще допринесе за поддържане на бранша. Освен това тази мрежа е важна за развитието на регионите. Това са двата основни проблеми, които са в сектора на развитието на инфраструктурата. Ясно е, че за да се изгради тази инфраструктура, ще трябват много пари, вероятно ще трябва да се търсят публично-частни партньорства".

Според Шишков, държавата може да помогне на частния бизнес като направи ясни закони и да не страдат от това, че когато се вкара проект за разрешение за строеж, да има различни тълкувания. Трябва във всяко отношение да има ясен регламент, така че инвеститорите да не страдат от това. Относно строителството той отчете, че единственото ограничение е къде е строителната линия и колко може да се излезе от строителната линия. Измененията са в полза на проекта и на архитектурата.

По отношение на пътния сектор, по думите на министър Шишков това, с което може да помогне на пътния сектор, е колкото по-бързо държавата възложи и проектира всички важни инфраструктурни проекти, пътният сектор ще има повече работа и следователно ще има повече пари за този сектор.

Светослав Глосов, почетен председател на Камара на строителите в България, отбеляза, че министър Шишков е придвижил бързо постановлението за индексацията на цените на строителството. "Това е нещо, което се бавеше една година", каза Глосов. "Поели сме ангажимент да съдействаме при законови промени, свързани със строителния бранш", каза той. По думите му, почти всички големи проекти вече се изпълняват от български фирми.

От Министерството на транспорта и съобщенията отчетоха, че се опитват да засилат обема на инвестиции в пристанищата Варна, Бургас и ключовите пристанища по Дунава. "Скоро се очаква да се отвори и схема за подпомагане на операторите на интермодални терминали като фокусът ще е върху съществуващите такива терминали. Надявам се към лятото на следващата година да сме готови да го обявим", посочи Мартин Георгиев, директор на дирекция "Координация на програми и проекти" към министерство на транспорта и съобщенията. Втората схема, по която работи транспортното министерство, е за изграждане на зарядни съоръжения за автомобили по републиканската пътна мрежа. Предвижда се да бъдат изградени 160 такива точки. "Там сме по-напред и мисля, че в близките 3-4 месеца можем да ги представим, да ги обявим за публично обсъждане и тази схема да тръгне", допълни той. Според него, е важно да имаме стабилност в секторните политики, да има ясни приоритети, които да се изпълняват.

Жилищният пазар е вечен. Търсене на нови жилища винаги ще има

Жилищният пазар е вечен. Хората винаги ще търсят жилища, в които да живеят и да отгледат децата си – около това мнение се обединиха участниците във втория дискусионен панел на конференцията - "Устойчив жилищен пазар - мисия възможна". Баланс между търсенето и предлагането в исторически план никога не е постигнат. Първото изпреварва второто и това е може би добрата новина, която движи пазара.

"Нашите наблюдения показват, че през последните шест месеца търсенето се увеличи – правим повече огледи, посещения, имаме повече запитвания, но пък сделките намаляха. Това е сигнал, че потребността от нови жилища в големите градове остава, но финансовите възможности на потребителите намалява в резултат на инфлационните процеси и обедняването на населението", отбеляза инж. Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи. По данни на организацията до миналата година цените на жилищата са нараснали средно с 9%, а през тази – с 14 на сто. Според инж. Шопов, това е добра инвестиция, с отлична доходност на актив, който за 2-3 месеца може да бъде осребрен. "Строителните предприемачи са оптимисти за бъдещето. Покачването на цените с 25% е факт, но това не е някакво партийно или административно решение. Защото апартаментът носи комфорт, но и сигурност и доходност. Това са естествени процеси. Жилищният пазар е вечен, защото е необходимост. Хората са устроени така, че веднага щом имат възможност, сменя дома си с по-нов и по-голям. Тепърва ще има сделки с имоти, защото търсенето няма да спре", обобщи инж. Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи. Той е убеден, че трябва да свикнем да работим в режим на криза. "Човечеството е минавало през глобални кризи от незапомнени времена и въпреки това е оцелявало, възпроизвело, еволюирало, трябва да свикнем да живеем в кризи", заключи строителният предприемач.

Имотният пазар е чувствителен към глобалните процеси и факторите, от които се влияят търсенето и предлагането са комплексни, смята Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD. "Миналата година – първата след пандемията, бе объркана и несигурна. Това, а и войната в Украйна и инфлацията разколебаха някои купувачи, а и много колеги замразиха инвестиционните си проекти, тъй като не са в състояние да предвидят общата стойност на необходимите капиталовложения. Други се отказаха, защото нямат представа дали ще стигнат до акт 16", разказа Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD. "В България няма пазар на акции. Затова българинът инвестира в имоти като сигурно убежище. Все повече хора търсят допълнителна стая за кабинет, къщи с дворове, повече открити пространства, затворени комплекси като оазиси", отбеляза той.

Инж. Шопов и строителният предприемач Савов изведоха на дневен ред един голям пропуск в нормативната уредба, който оказва влияние върху доверието в индустрията – липсата на регламент за отношенията продавач-купувач, който ще дава сигурност на сделките.

"Всичко, построено в големите градове София, Пловдив и Варна през последните 30 години е строителство на зелено. За този период под 1% от проектите не са били изведени докрай и са провалени. Ние не сме инвеститори, ние сме предприемачи и работим с парите на клиентите. Считам, че доверието е голямо – доказва го процентът на незавършени проекти", коментира инж. Шопов. Той е категоричен, че потребителите трябва да бъдат защитени. Националната асоциация на строителните предприемачи подготвя законодателна инициатива. "Проверихме какъв е световният опит. Навсякъде по света строителството е "на зелено", но държавата защитава потребителите. Харесахме френския модел, според който един предприемач е правоспособен и може да продава на зелено само, ако има застраховка с покритие до стойността на цялата сградата. Приветстваме този модел, защото всеки застраховател ще гледа под лупа строителните компании, платежоспособността им, инвестициите и пр. Сега голяма част от проверките на инвеститорския контрол са безсмислени и абсолютно ненужни, защото не дават сигурност на крайния клиент. Застрахователната премия ще бъде определяна индивидуално за всеки юридически субект, което ще стабилизира бранша и ще даде сигурност на клиента", обясни инж. Шопов.

Устойчиви, зелени, технологични, енергийно ефективни и модерни – такива са тенденциите на жилищния пазар, очертани след пандемията, смята Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, модератор на панела.

"Прилагаме нови технологии, които щадят околната среда. Обърнали сме се към италиански сертифициращи организации за устойчиво строителство. Считам, че държавата трябва да субсидира част от цената на технологията, заложена в един зелен проект. Такъв е примерът на Австрия", изтъкна арх. Пламен П. Мирянов, управител на AРТЕКС ПРОЕКТ и член на УС на "АРТЕКС ИНЖИНЕРИНГ" АД. Според архитекта, потребителският интерес вече е с фокус еднофамилни къщи, далеч от центъра на града, апартаменти с повече зеленина, вкарване в цикъл на дъждовната вода, за да не се претоварва градската канализационна мрежа. "Кризите ще доведат до нови решения, технологии и промяна към по-устойчиво мислене. Турският анатолийски град Измир се захранва с геотермална енергия. Нима това не може да стане в Сапарева баня, Велинград, Девин? Хората винаги ще избират нов жилищен, но и устойчив продукт", подчерта арх. Мирянов.

"Пандемията и кризата насочи фокуса върху енергийна ефективни къщи – панели, които лесно се монтират върху радиаторите и управляват топлината. Всяка една автоматизация води до спестяване на разходите – до 30% на потреблението на електроенергия", съгласен е Димитър Стоянов, Solution Engineer в"Алтерко".

"Преди хората виждаха новите технологии в офиса, сега ги търсят в домовете си. За едни кризата е нещастие, за други възможности. Просто трябва да сме подготвени", изтъкна накрая Димитър Димитров от "Алтерко".

София, Варна, Габрово, Русе - различните подходи към постигането на устойчива градска среда

Постигането на устойчива и екологична градска мобилност става все по-съществен проблем за българските градове. Проблемите са идентични, но всеки решава как да подходи към тяхното разрешаване. В София вече има стандарти за изграждането на градската среда, в това число тротоари, шахти и други. В Русе сами са разрешили проблема с напояването в градските паркове и миенето на улици. Във Варна залагат на разширяване на пешеходната част на града. А в Габрово - на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това стана ясно по време на третия панел на на конференцията, посветен на еволюцията в градската среда.

"София е огромен град и е изправен пред огромни предизвикателства. Общинският съвет създава възможностите за публично-частни партньорства. Наред с това създаваме и правилата за начина, по който да изглежда града", каза председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев. Той отчете, че Столичният общински съвет до края на лятото е успял да приеме стандарти за градската среда - за тротоари, за градска настилка, всичко, което определя екстериора на нашия град.

"Вече е факт нашата програма за изграждане на тротоарите. Обичайно, според бюджета, се изгаждат между 50 и 60 000 кв м тротоари се подменят и изграждат всяка година. Ние подготвихме, приехме и вече имаме финансиране от Европейската инвестиционна банка на най-мащабната инфраструктурна програма за изграждане на тротоари, за които първоначално сме предвидили 14 пъти повече средства. Амбицията ни е да изградим до 700 000 кв. м. тротоара в рамките на програмата - най-натоварените участъци в кварталите, спирките на градския транспорт, училища, здравните заведения. За нея сме получили дългово финансиране от 50 млн. лв. от Европейската инвестиционна банка плюс собствено съфинансиране от 10 млн.лв. Очаква се финалният договор да бъде сключен през ноември. През пролетта се очаква да започнат дейностите по тази програма. Една трета от средствата предоставяме за пряко управление от районните кметове. Амбицията е хората от пролетта да виждат промяната в градската среда", обясни Георгиев.

Председателят на Столичен общински съвет определи тази програма като най-ефективния начин за подобряване на градската среда. Идеята на тази програма е с изграждането на добре изградените тротоари да се облагородят и новите квартали на столицата, допълни той. Георги Георгиев добави, че през последната една година Столичната община е направила мащабна реформа на начина на поставяне, контрол и поставяне на преместваемите обекти - павилиони, будки. "В крайна сметка промяната е факт. Над 100 са законодателните промени в нормативната уредба, които отговарят за начина на поставяне на преместваемите обекти. Пет са паркингите, които предлагаме в програмата, като с два от тях напреднахме много. Два паркинга за 500 места в "Надежда" и на пазара в "Ситняково" вече имат разрешение за строеж", посочи председателят на СОС. Той се похвали и с готови проекти за изграждането на спортни обекти чрез публично-частно партньорства - за тенис кортове, футболни игрища, многофункционална спортна зала в "Слатина", два спорни обекта в "Люлин". Програмата предвижда на тези обекти да се предоставя 14безплатни часа седмично за ползване от деца. В останалото време ще работят на пазарен принцип. До края на годината вече ще са изградени 7 обекта.

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков се похвали, че вече е довършен общия устройствен план на София. "Пред нас като задача стои да довършим Софийския околовръстен път, има липсващ участък между бул. "България" и пътния възел с автомагистрала "Струма", ще има ли или не връзка с бизнес зоната в Божурище - искаме да решим важните теми за града", каза арх. Здравков. Той отчете, че огромна задача, която не се решава така лесно, е тази за градската среда. "През 2018 г. изменихме Закона за устройство на Столична община, така че да променим наредбата за градската среда. Наредбата създаде възможност за надграждане към нея система от стандарти - шрифтовете на всички системи за придвижване в града, цветовите решения в града, стандарти за настилките, трябваше да спазим изисквания за шахти. Заложихме много критерии - достъпна среда, обслужване на хора в неравностойно положение, майки с колички. Изходихме от конкретни проблеми, от бордюри с криви, поредица от елементи, които проектите не отчитат. Поредица от детайли за общата архитектурна визия на града. Минаваме на следващия стандарт - пешеходните пространства - улично осветление, парапети, кошчета, пейки. Тази задача е предстояща и имаме амбицията да довършим стандарта за градската среда. Правим проект за надписване на блоковете, като първо ще има такива в ж.к. "Младост" в близост до Бизнес парка", разясни главният архитект на столицата.

"Това, което ние правим, е да изградим една поливна система за растителността. През миналата година успяхме да регистрираме четири кладенеца, които бяха действащи, които използваме за миене на улици и паркове в Русе", сподели местен опит инж. Димитър Недев, заместник кмет на Община Русе. Относно уличните ремонти, инж. Недев обясни, че тази година са решили да подходят различно - вместо да ремотнират улици на парчев града, са започнали ремонти в цели квартали - на улици, паркинги, междублокови пространства. В Община Русе подготвят и програма за залесяване, така че дърветата да издържат на промяната в климата.

Сергей Петров, изпълнителен директор на "Варна - Европейска младежка столица" и учредител на сдружение "Таляна", се похвали, че са подкрепили инициативи, които са насочени към младежката част на града. Сред тя е и проектът за съживяване на Варна, който е бил сърцето на града, но в последните години бил изоставен. "Започнахме сериозна работа, първо да комуникираме с всички страни правилно - институции, бизнес и хората, които живеят там. Основните цели на сдружението са разширяване на пешеходната част на града. Една от основните улици беше предвидена да бъде просто един път, а тази улица естественията й поток е пешеходен. В момента тя е споделена - части от нея се използват от автомобили, а друга част се ползва като пешеходна зона. 53 са новите проекти в този район от 2016 година до момента", добави Петров.

"Имаме за задача изграждане на устойчиви местни системи. "Европейски стартъп градове" работи с над 50 кмета и администрации на европейски градове. Важно е да бъдат вкарвани в общината реалните проблеми на хората в градската среда. Важно е да се обясни на хората, че затварянето на една улица от една зона за автомобили, не означава спад за бизнеса, а напротив - увеличава се човекопотока, услугите в района и броя на бизнеси там", каза Димитър Василев, председател на Български бизнес форум и координатор на "Европейски стартъп градове".

"Това, което правим като община, е да гледаме на енергийната ефективност като на икономическа ефективност. Статистиката показва, че този, който е постигнал ениргийната ефективност, се е развил икономически", сподели Тодор Попов, директор на Дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" на община Габрово. Според него, транспортът трябва да се оптимизира, но това трябва да става заедно с гражданите. "Нямаме време да чакаме държавата да ни реши проблемите", категоричен е той. Приключихме една инициатива преди няколко месеца, в която предложихме индустриалните ни зони да се обединят. Друг проект, който започнахме, е за енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради", посочи Тодор Попов.

Офис пространствата еволюират

"Широкото навлизане на дистанционната работа по време на пандемията напълно промени очакванията на служителите към офисите. Сега, когато много служители осъзнават, че могат да бъдат продуктивни от разстояние, е по-важно от всякога да създават офис пространства с цел да станат атрактивни за специалистите. Физическият офис няма да изчезне, но е в процес на трансформация", отбеляза Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи" в Cushman & Wakefield Forton, модератор на четвъртия дискусионен панел - "Новата офис реалност".

Технологиите навлизат в имотния сектор в България – различни дигитални решения правят ефективно управлението на офисните пространства. Сертификатите за зелено строителство и управление на офисното пространство се превърнаха във визитка на мениджъри, управители, наематели и инвеститори, които искат да наложат зелени бизнес практики, ориентирани към околната среда и човешкото здраве.

"Офис секторът в България е стабилен въпреки пандемията, войната в Украйна и икономическата криза. Интересът към работа в офиса бавно се възстановява. Особено застъпен е хибридният модел с гъвкави работни места. Моето впечатление е, че много от компаниите не са решили още как да работят и все още експериментират", коментира Таня Косева-Бошова, председател на УС на Асоциация на собствениците на бизнес сгради в България. Според нея, "пазарът в България е бавен. Решенията за промяна не са толкова светкавични, така че не очаквам резки движения и сътресения на пазара на офиси". "По време на пандемията новите проекти бяха единици. Тази тенденция се запази и през тази година заради геополитическата обстановка и очакваната рецесия в Европа. Ново строителство на офис сгради няма. Но нашият пазар е бавен – отнема над три години от идеята до началото на строителството. Затова и много компании имат проекти, но все още не смеят да направят първата крачка, заради поскъпването на материалите и нарушените вериги на доставки. Друга трудност са финансиращите банки – те станаха много предпазливи", обясни специалистът.

Според Силвия Павлова, основател на PropTech Bulgaria & CSEE PropTech, член на борда на Европейската проптех асоциация, расте броят на сертифицираните у нас зелени офис сгради. "Сертифицирането в България върви бавно, основно под натиска на европейските директиви. Досега у нас няма нито една сграда със сертификат за smart buiding", посочи Павлова. "Завръщам се от проптех конференция в Германия, където бяха очертани тенденциите през следващите години. Натискът идва от европейското законодателство – всичко свързано със зелената сделка. Ясни са изискванията за сграден мениджмънт – т.нар. BMS системи, които вече са задължителни за офис сгради, които по всякакъв начин водят до значителна оптимизация на енергийната ефективност, комфорта и рентабилността на сградата, както и нейната свързаност и комуникация с друга инфраструктура", разказа Павлова и очерта две тенденции, едната от които свързването на офис площите с ритейл пространства, която наблюдаваме в някои молове, а другата – съчетаването на работното място с жилищни площи. "Свидетели сме на спад на в инвестиционната активност на български компании по ясни причини, но има огромен интерес към проекти за всякакъв клас имоти от страна на чужди инвеститори", добави Силвия Павлова.

Как да направи атрактивен офиса за екипите си е предизвикателство, пред което е изправен всеки работодател. Всеки се стреми да осигури освен здравословна, ефективна и умна работна среда, и офис с нулев въглероден отпечатък. Участниците в панела говориха за работата, базирана на дейности, която осигурява на служителите гъвкавостта, която очакват, като същевременно помага на мениджмънта да управлява разходите в среда, в която заетостта на офиса варира всеки ден.

"При оформление на работната среда, базирана на дейности, екипите могат да избират от множество различни типове пространства в зависимост от вида работа, която вършат в този ден", обясни арх. Никола Георгиев, директор на SGI Architects & Masterplanners. "Пандемията повиши изискванията към работната среда – тя трябва да е уютна и удобна както у дома – навик, придобит от локдауните", добави той. Офисният дизайн, базиран на дейности, дава възможност на служителите и е по-благоприятен за творчество и сътрудничество. Освен това, насърчава служителите да идват в офиса няколко пъти седмично, а не всеки ден. Това може да подобри баланса между работа и личен живот, което намалява стреса, текучеството и улеснява привличането на най-добрите таланти. "Т.нар. activity based working е свързан с организацията на работното пространство и дейността, която ще упражнява, с подходящ дизайн за отделните активности. Много от служителите имат нужда да работят самостоятелно и концентрирано, други – от обмяна на идеи, от брейнсторминг, и се нуждаят от по-големи помещения, които обаче не са лишени от непринуденост и комфорт, предвиждаме и места за активна и пасивна почивка", обясни арх. Георгиев. Неговата прогноза за бъдещето на пазара е, че ще бъдат печеливши и търсени онези проекти, които са хибрид на жилищни и работни пространства. И голямо търсене на уютни зали за събития, срещи и разговори. "Отдалеченият тип работа ще изисква място за срещи", подчерта архитектът.

Според Димитър Стоянов, Solution Engineer в "Алтерко", още е рано да се говори за изкуствен интелект, който да управлява офисите. "Нищо не е в състояние да замени човешкият фактор, а само човешките дейности", категоричен е той. Той призова инвеститорите да вложат повече средства в технологиите, зелената среда и комуникацията между сгради, да въведат различни гъвкави схеми за работа и почивка, за се избегне трафикът и натоварването на градската среда.

____

Основен партньор на събитието: Артекс

С подкрепата на: Allterco, Shelly, BLD, Райкомерс Конструкшън, MPass, Технопанел, Техногипс, Техносим, G.P. Group, Antre

Партньор на коктейла: Johnnie Walker, Levent

Институционални партньори: Столичен общински съвет, Камара на строителите в България, Германо – Българска индустриално търговска камара, Френско – Българска индустриална и търговска камараБългарска стопанска камара

Медийни партньори: Българска национална телевизия, dir.bg, Dnes.bg, BloombergTV Bulgaria, Инженер.БГ, вестник Строител, СтройИнфо

Дата: 06.10.2022

Източник: Сп. Мениджър

Прочетено: 845