17.10.2022

Имате ли в къщи младеж на възраст 13-17 години? А той или тя обичат ли да четат книги?

В днешно време все по-малко млади хора четат книги. Според Евростат европейците прекарват между две и тринадесет минути в четене на книги. Един на всеки пет 15-годишни и близо 75 милиона възрастни нямат основни умения за четене и писане, което ги затруднява при намирането на работа и увеличава риска от бедност и социално изключване.

Русенската стопанска камара си е поставила за цел да промени тази стряскаща статистика.

В партньорство с още 7 организации Камарата разработи и започва да изпълнява проект "Reading for a better youTH – reading mindset development" по програма Еразъм+, финансирана от Европейския съюз. Партньорите са: Mlodziezowa Rada Miejska w Pilznie и Ornament от Полша, Smart Idea, Igor Razbornik s.p. и Better future от Словения; Youthfully Yours и Flexskill от Словакия и Сдружение Коучинг-България. Периодът на изпълнение на проекта е 01.10.2022 до 30.09.2024г.

Целта на проекта е да разработи програма за обучение и да обучи на нея младежи на възраст 13-17 години, чрез която да развият позитивно мислене към четенето. В нея ще се приложи иновативен подход за стимулиране на четенето чрез писане, което ще развие паралелно и двете умения на младежите. Разработената програма ще бъде тествана и изпълнена от младежки център, като в края на обучението на младежите ще се организира и мобилност в Словакия.

Дата: 17.10.2022

Източник: Русе инфо

Прочетено: 575