25.10.2022

Групата на работодателите на ЕИСК, BusinessEurope, SMEunited и SGI Europe приветстваха решението на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да въведе проверка на конкурентоспособността във всички бъдещи политики и законодателни предложения на ЕС. Въвеждането на проверка на конкурентоспособността беше обявено от председателя на Комисията в сряда, 19 октомври, в Европейския парламент и на тристранната социална среща на върха.

Организациите на работодателите призовават за такъв инструмент през последните две години, особено в контекста на Конференцията за бъдещето на Европа. Всъщност, идеята беше включена в окончателния доклад на CoFoE като една от мерките по предложение 12 за повишаване на конкурентоспособността на ЕС и по-нататъшно задълбочаване на единния пазар, в което се посочва, че „новите инициативи на политиката на ЕС трябва да бъдат подложени на „проверка на конкурентоспособността“, за да се анализира тяхното въздействие върху компании и тяхната бизнес среда."

Във време на значителна загриженост по отношение на бъдещите перспективи за растеж на европейската икономика, европейските предприятия са изправени пред много трудни времена, с високи темпове на инфлация, съчетани с високи разходи за енергия. Това излага на опасност самото оцеляване на хиляди предприятия в ЕС.

Стефано Малия, председател на групата на работодателите на ЕИСК, каза:

„Ясно е, че трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че защитаваме и подобряваме конкурентоспособността на нашата икономика и подобна проверка наистина ще помогне в това усилие“.

Маркус Бейрер, генерален директор на BusinessEurope, заяви:

„Ние сме убедени, че за да поддържаме и повишаваме конкурентоспособността на големите и малки предприятия в ЕС, трябва винаги да оценяваме въздействието на всички инициативи на ЕС върху компаниите и тяхната бизнес среда“.

Валерия Ронзити, генерален секретар на SGI Европа, подчерта:

„Ако е добре проектиран, такъв инструмент по никакъв начин няма да подкопае защитата на човешките, социалните права и правата на работниците, нито стандартите за защита на околната среда и потребителите, а по-скоро би насърчил перспективите за растеж и просперитет, премахвайки пречките и административната тежест“.

Вероник Вилемс, генерален секретар на SMEunited, заяви:

„Трябва да направим всичко възможно, за да позволим на нашите МСП да повишат конкурентоспособността си на единния пазар и в световен мащаб, следователно това трябва да бъде ключово съображение, когато решим да въведем ново законодателство“.

Организациите на работодателите в заключение казаха, че очакват с нетърпение да се ангажират, заедно с Европейската комисия, в разработването и прилагането на предложената проверка на конкурентоспособността.

Дата: 25.10.2022

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 1546