28.10.2022

Тази година Lidl ще финансира 23 проекта в рамките на инициативата, която се стреми да помага на хората в различни региони на страната да водят по-качествен и пълноценен начин на живот. Програмата "Ти и Lidl за по-добър живо" подкрепя проекти в три ключови области: образование, култура и историческо наследство и околна среда.

Одобрените проекти за 2022 г., които ще бъдат финансирани с общо 200 хил. лв., бяха представени в сряда на тържествена церемония. Всеки проект ще получи финансиране до 10 000 лева и трябва да бъде изпълнен в рамките на 12 месеца.

Инициативата се осъществява в партньорство с Фондация "Работилница за граждански инициативи" и Българския дарителски форум.

Тя направи равносметката, че за изминалите 4 години през програмата са преминали 119 проекта в 58 населени места, а разпределеният фонд е на стойност 915 хил. лв. Тази година фондът разполага с 200 хил. лв., с които ще финансира 23 проекта.

По думите ѝ въпреки всички предизвикателства на времената, в които живеем, гражданите винаги са имали нови идеи, които да достигат до малките населени места.

Събитието не е самоцелно, то е част от програма. Тази програма е много сериозен стратегически ангажимент, който поема бизнесът в страната, за да помага на хората в малките населени места. Вече 5-та година постигаме изключителни резултати", заяви Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Български дарителски форум.

Тя подчерта, че стотици компании развиват имиджа си на доброволни корпоративни дарители, защото инвестират в общественозначими каузи. Според нея обаче малко от тях предлагат добри политики, които да бъдат привнесени в социални инициативи, каквато практика има "Лидл България".

Кои проекти ще се финансират през 2022 г. Образование – 12 одобрени проекта

  • "Дигиталният кът – любимо място за учене и творчество", създаден от Сдружение с нестопанска цел "Училищно настоятелство при ОУ "Отец Паисий" в град Силистра. Целта на проекта е изграждането на дигитален кът за бинарни уроци по роботика, визуално програмиране и английски език, който да подпомогне учениците да развият своето креативно мислене.
  • Пътеводител "Как да оцелеем с тийнейджър?", по идея на Сдружение с нестопанска цел "Асоциация Родители" от гр. София. Целта на този проект е подкрепа за родителите на тийнейджъри, които търсят отговори на притесненията и въпросите си, свързани с техните деца и промените, които настъпват в юношеството чрез създаване на онлайн пътеводител.
  • "ОбразоваНИЕ и ЛИДЛ", създаден от Театър-студио "4хС" от гр. София. Проектът предвижда разработване на паралелна театрална учебна програма, с цел усвояване и разбиране на учебното съдържание през творчески процес.
  • "Изграждане на класна стая на открито, алпинеум и лехи за отглеждане на зеленчуци в 163. ОУ "Черноризец Храбър" в ж.к. Дружба 2 гр. София. Проектът е по идея на Сдружение Училищно настоятелство към 163. ОУ и планира изграждането на пространство за провеждане на редовни учебни часове на открито, както и на творчески занимания за учениците.
  • "RockSchool на колела" по идея на Фондация "Музика за България" от град София. Целта е да се създаде мобилна музикална академия със специално подготвен бус с подбрани музикални инструменти и опитни преподаватели. С него ще бъдат посетени малки градове в страната и ще се проведат отворени музикални работилници и уроци на ключови градски локации.
  • Проект "#Споделяме заедно" на Сдружение "Национална асоциация за приемна грижа" от гр. София. По него ще бъдат реализирани образователна онлайн кампания и събития, посветени на правата на младите хора и самостоятелния начин на живот, които да ги подготвят за тяхното пълнолетие.
  • Проект "Отговорни към живота на пътя" по идея на Народно читалище "Просвета-1951 г. – кв. Златари" от град Габрово. Неговата реализация включва провеждане на поредица от обучения за деца в детските градини и за ученици с цел формиране на отговорно поведение на пътя.
  • "Жестословник" - речник от основни жестове за началното образование, създаден от Фондация "Силата на глухите деца" от с. Владая, Софийска област. Чрез него се цели създаването на помощно средство в системата на образованието, което да обогати жестовия език с нови основни понятия за деца в началното училище.
    "Да се заровим в миналотo" по идея на Сдружение "Европейски инициативи без граници" от гр. Русе. Проектът има за цел да се създаде детска експериментална лаборатория за археология и провеждане на лекции, чрез които децата да бъдат запознати какво е да си археолог и да надникнат във вълнуващия праисторически свят.
  • Оборудване на музикално студио по инициативе на Училищното настоятелство на Национално музикално училище "Любомир Пипков" в гр. София. Благодарение на проект ще бъде създадено напълно оборудвано и работещо професионално студио за звукозапис, в което учениците да имат възможност да изявят своите таланти и да натрупат нови знания.
  • Проект "Книжен капан", създаден от Народно читалище "Просвета 1927" в гр. Бургас, който цели да стимулира детското четене и да провокира интерес към знанието и творчеството чрез изграждане на две нови арт пространства и поредица от активности и образователни събития.
  • Майсторски клас за начинаещи учители: "Готови за училище", който ще се реализира от Сдружение "Образователна общност - Варна". Чрез него ще се подпомогне интеграцията и мотивацията на начинаещите педагози, като се развият професионалните им умения, за да придобият повече самоувереност в класната стая.

Културно и историческо наследство – 6 одобрени проекта

  • "Иновативна достъпност до изкуство и образование - социализация на сградата на Софийски университет и залата на Университетския театър за незрящи", проект на Сдружение "Забелски глас" от гр. София. Целта е да бъдат създадени тактилни макети, които да допринесат инфраструктурата в Университета да позволи на незрящите студенти да получат своето театрално образование и да посещават свободно различни уъркшопи, ателиета, дискусии, работилници и театрални постановки.
  • "Силата на рода – изучаване и популяризиране на родовата памет", по идея на Народно читалище "Христо Ботев – 1926" от с. Гранит, обл. Стара Загора. По проекта ще бъде създадена етнографска ученическа експозиция, която да допринесе за възстановяване и запазване на местната родовата памет, културно свързване на основните етноси в селото, както и ще спомогне за интеграция на деца от малцинствени групи.
  • "Вълшебното килимче, на Народно читалище "Развитие – 1892" от град Бяла Слатина. Идеята на проекта е да създаде детска театрална група към читалището и да проведе "Фестивал на детския театър", с което да се подпомогне развитието на личността през творчеството още от ранна детска възраст и да се обогати културната програма за деца в общината.
  • "Картините на Майстора оживяват на Хисарлъка", на Сдружение "Дебют" от гр. Кюстендил, които ще създадат младежки спектакъл, представляващ съвременен прочит на творчеството на големия български художник чрез синтез на визуални изкуства, танци и театър.
  • "От извора" – културното наследство в модерна градска среда – проект на Народно Читалище "Пробуда – 1926" от кв. Горна баня, гр. София. Проектът ще осъществи визуална и инфраструктурна промяна на парковото пространство до минералната баня в Горна баня. Ще се създаде и спектакъл "От извора", посветен на водата като ресурс и спътник по пътя на човека през целия му живот.
  • "Град, целунат от морето - Шарен кръстопът" на Сдружение с нестопанска цел "Пресклуб Варна", от град Варна. Проектът има за цел да заснеме поредица от 10 късометражни филма до 30 минути, разкриващи бита, културата и кулинарните традиции на десет етноса, живеещи във Варна.

Околна среда – 5 одобрени проекта

  • "Парк Смоличано", от село Смоличано, Кюстендилска област. Проектът на Народно читалище "Пробуждане 2020" цели да изгради една по-добра и достъпна среда за туристите и местните жители чрез почистване и облагородяване на района и на екопътеката, водеща до Смоличанския водопад.
  • "Еко решения за по-добър свят", Сдружение "Знание" от с. Румянцево, обл. Ловеч. По проектът ще бъдат формирани екологични навици сред децата чрез ателиета, по време на които да изработят прототипи на генерирани от самите тях идеи за пестене на енергия, ресурси, рециклиране и насърчаване опазването на природата чиста.
  • "Сливен рециклира" на Сдружение "Юнайтед Фючър", гр. Сливен. Целта на проекта е популяризирането на темата за рециклирането и осигуряване на възможност на жителите на града за редовно разделно изхвърляне на отпадъци чрез израждане на няколко големи и атрактивни конструкции за събиране на отпадъци във формата на животни.
  • "Градът на чаплите", проект от гр. Кърджали. Проектът на Фондация "Надежда" цели опазването на природния феномен от уникална смесена чаплова колония в центъра на град Кърджали и подобряване условията на живот на редки и защитени водолюбиви птици чрез образователни дейности, акции за почистване и създаване на образователен филм "Градът на чаплите".
  • "Деца и младежи в полезно действие!" на Фондация "Мисия Криле" от гр. Стара Загора, които ще целят да повишат мотивацията и активността на жителите в с. Сулица за опазване на природата, чрез серия от доброволчески акции за облагородяване на района и разширяване на младежката зелена зона за спорт и отдих.

Дата: 28.10.2022

Източник: Economic

Прочетено: 984