15.11.2022

Регионална стопанска камара Габрово се ангажира да стартира процеса по осъществяване на нужните нормативни промени. Проблемите и възможностите бяха обсъдени на среща между председателя на РСК – Габрово Пепа Сомлева и директора на Регионалното управление на образованието – Габрово Георги Маринов.

Всяка година, във връзка с предстоящия план-прием за обучение на ученици в професионални направления, се провежда среща между ръководствата на РУО и Регионалната стопанска камара. Целта е анализ на нуждите на бизнеса и възможностите на училищата в областта да подготвят необходимите кадри за местните производства.

Кризата за кадри е във всички сфери на икономиката, включително и в бюджетните сфери.

В последните години се усеща остра нужда от здравни асистенти и анализ на Наредбата за придобиване квалификация по професия "Здравен асистент". Практиката показва, че малки промени в Наредбата биха дали възможност за започване обучението по тази професия след завършване на основно образование, а не едва след 10-ти клас, както е разписано сега.

Подобни промени биха направили обучението по тази професия по-достъпно, а уменията, придобити по-бързо, без това да се отразява на качеството им.

Проблемът е за цялата държава и Регионална стопанска камара Габрово ще внесе предложение в Българска стопанска камара за иницииране на  процедура по внасяне на проект за промени в Наредба 7 от 7 април 2022 г. за придобиване квалификация по професия "Здравен асистент".

 

 

Дата: 15.11.2022

Източник: Регионална стопанска камара - Габрово

Прочетено: 713