02.12.2022

В Рибарица асе проведе HR младежки форум

Човекът не е машина, той преживява всичко, което се случва, той има потребности, чувства, мотиви, възгледи и ценности. Това означава, че освен икономически, човешките ресурси на фирмата имат и психологически аспект.“ Това сподели д-р Томчо Томов - директор на Националния център за оценка на компетенциите при БСК, по време на Годишна младежка конференция, проведена на 1 и 2 декември 2022 г. в с. Рибарица и организирана от Федерацията на независимите синдикални организации от леката промишленост и Синдикат "Бира, храни и напитки" – КНСБ. Д-р Томов изнесе лекция на тема „Управление на преживяванията в работната среда“.

В изказването си той подчерта, че хората са ресурс на фирмата, но самите те имат вътрешен ресурс – енергия и потенциал, който може да се реализира само с тяхното съгласие, желание и отдаденост. „Само човешките ресурси са способни да произвеждат икономически резултати (добавена стойност). Всички други ресурси се подчиняват на закона за механиката. Тях можеш да използваш, но на изхода никога няма да бъдат повече, отколкото е тяхната сума на входа. Работодателят не притежава човешките ресурси (човешкия капитал) на своята фирма, но ако не инвестира в тях, неизбежно ще загуби конкурентоспособност и няма да постигне корпоративните си цели“, каза Томчо Томов.

Според него, през последните години се наблюдава промяна в мисленето, политиките и моделите за управление на човешките ресурси, налага се трансформация на HR подходите - от полагащи компанията в центъра (company-centred) към такива, които поставят работниците и служителите в центъра (employee-centred).

„Работата не е просто „неизбежното зло“, което стои между човека и заплата. В труда има и друг смисъл, който често се игнорира. Значителна част от живота ни преминава на работното място, затова сме склонни да търсим личен смисъл и да се вдъхновяваме от предизвикателства, преживяваме успехите и неуспехите, изпитваме чувство за собствена значимост и постижение, изпитваме необходимост да общуваме, да сме информирани, да бъдем ценени, признавани и уважавани, искаме да научаваме нови неща, да се усъвършенстваме и развиваме, нуждаем се от среда, в която да се чувстваме добре, която да ни гарантира сигурност, която да насърчава нашата ефективност и способност“, каза д-р Томов.

Дата: 02.12.2022

Източник: БСК

Прочетено: 836