30.01.2023

За втора поредна година от сдружение “Професионална асоциация по роботика и автоматизация” (PARA) организират образователно-менторската програма PARA робо инкубатор. Шестмесечната програма ще стартира на 6-ти март има за цел да предостави на участниците менторство, финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории и специализирана апаратура, така че всеки участник да може да създаде своя работещ прототип в програмата.

Резултатите от първия сезон

В първия сезон на програмата участие взеха отбори и индивидуални участници, които създаваха: робот за премахване на плевели, дрон в помощ на спасителните служби, роботизираната протеза и платформа за прогнозиране на цените на електронни компоненти. Всички тези проекти бяха представени на форума на PARA през септември в “София Тех Парк”, а три от тях получиха и финансови награди за представянето си. Два от проектите на участници в първия сезон успяха да придобият последващо финансиране за да могат проектите им да достигнат до реализация на пазара, а на други участници в инкубатора бяха предложени стипендии за последващото им академично развитие.

Какво да очакват кандидатите в новия сезон

В новия сезон, PARA търси следващите идеи и проекти в сферата на роботиката, хардуера, дроновете, машинното самообучение, решенията за умна градска среда, индустриалните решения и иновациите. Участниците във втория сезон се бъдат разделени на две групи в зависимост от стадия си на развитие: професионални проекти и учебни проекти. Всяка група ще получи финансиране за необходим хардуер, достъп до лаборатории, както и менторство. От PARA ще разработят индивидуален план на всеки участник на база досегашния му прогрес за да могат участниците да надградят знанията и контактите си за достигането на развит прототип. Сред учебните модули, които ще бъдат засегнати в програмата са: продуктов прототип, дизайн мислене, машинно зрение и ориентация на машината, възприятие на роботите, намиране на партньори за тестване и купуване на технологията и други.

Ментори и преподаватели по време на програмата ще бъдат инженери, технологични предприемачи, експерти, и бизнес се срещат във втория сезон на PARA Robotics Incubator. В рамките на шест месеца участниците ще получат възможност да работят с тях. До 23:59 вечерта на 20 февруари кандидатите могат да представят своята идея или проект на сайта на инициативата.

PARA Robotics Incubator е място, където идеите за роботи, дронове, сателити, индустриални решения, технологии за машинно самообучение, решения за градска среда и хардуер стават реалност.
“Ние сме тук, за да помогнем на екипите да реализират своите идеи и да ги превърнат в реални бизнеси” , споделя още Калоян Георгиев от “Шнайдер Електрик България”.

"Развълнувани сме да стартираме тази програма и да работим с някои от най-иновативните и обещаващи проекти в сферата на роботиката." - споделя Кристиян Михайлов от PARA.

Награди и последваща подкрепа

След приключване на програмата, всички участници ще презентират прогреса на проектите си пред жури от експерти. Вторият сезон отново ще предложи награди на най-добрите проекти, като победител в категорията “професионален проект” ще получи награда от 4 хил. лв., а победител в категорията “учебен проект” ще получи награда от 2 хил. лв. Извън финансовите награди, от водещият бизнес инкубатор Founder Institute са готови да предоставят на един проект безплатно участие в тяхната програма с последващ достъп до ментори. Всеки проект, свързан с умни градски решения може да бъде допълнително подкрепен и от инициативата “Пясъчник за иновативни решения” на Innovative Sofia, която насърчава тестване на иновативни решения, които решават градските предизвикателства. Като от сдружението ще

Кой подкрепя проекта?

Инкубаторът събира широка корпоративна подкрепа като сред спонсорите на инициативата са “Шнайдер Електрик България”, Infineon, фондация “Америка за България”, “РАИС” и “ФАНУК България”. От “София Тех Парк” и хъб за творчески технологии “Резонатор” ще подсигурят среда за прототипиране на екипите в София, а други членове и партньори на сдружението са готови да предоставят достъп до помещения и апаратура във Варна, Русе, Видин, Пловдив и Стара Загора. Редица ментори от “Училищна Академия Телерик”, “МОС Роботикс”, “Сивико”, “Фесто Производство”, Ocado Technology, Infineon, както много други партньори на локално ниво също са готови да представят помощта си.

 

Дата: 30.01.2023

Източник: PARA

Прочетено: 371