02.02.2023

Българската стопанска камара (БСК) и Националният статистически институт (НСИ) подписаха днес (02.02.2023 г.) Меморандум за сътрудничество между двете институции. Подпис под документа поставиха председателят на БСК Добри Митрев и председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов. На събитието присъстваха и двамата зам.-председатели на БСК – Мария Минчева и Станислав Попдончев, както и директорът на Дирекция "Многосекторна статистика, методология и сътрудничество" към НСИ Антоанета Илкова.

С подписването на Меморандума двете институции насочват усилията си към задълбочаване на партньорството помежду си, с цел подобряване използването на данни при формиране на политики и планиране на дейности на национално, браншово и фирмено ниво.

БСК и НСИ си поставят за обща цел да планират, предприемат и осъществяват дейности в следните посоки:

  • Предоставяне на статистически данни на БСК, в качеството ѝ на национално представителна организация на работодателите, участието ѝ в социалния диалог и в различни органи на сътрудничество.
  • Организиране и участие в събития за обмен на информация, опит, знания, идеи и добри практики, чрез провеждане на съвместни работни срещи, семинари, форуми, конференции, кръгли маси и други медийни изяви, за постигане на общи цели;
  • Осигуряване на участие на представители на БСК в иконсултативни съвети към Председателя на НСИ.

“Точността на данните и еднаквият им формат са изключително важни за прогнозите на бизнеса, затова високо ценим готовността на НСИ за съдействие и предоставяне на тази така важна информация, която би била от полза за всяко българско и чуждестранно предприятие, което иска да инвестира в България”, подчерта председателят на БСК Добри Митрев.

“Следваме стриктно Кодекса на европейската статистическа практика, за да гарантираме качество и надеждност. Събирането на данните е двустранен процес, в който бизнесът е изключително важен партньор, затова съм безкрайно благодарен и обнадежден, слагайки подписа си под днешния Меморандум с БСК”, каза на свой ред председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов.

В рамките на днешното събитие ръководствата на НСИ и БСК обсъдиха и развитието на проекта за “Единната входна точка”, необходимостта от утвърдена методика за средната работна заплата, която ще определя минималната работна заплата, както и подготовката на НСИ в процеса на въвеждане на еврото.

Дата: 02.02.2023

Източник: БСК

Прочетено: 681