10.02.2023

Обръщение на BusinessEurope до специалното заседание на Европейския съвет

Общото предизвикателство за конкурентоспособността 

Още преди поредицата от кризи от последните две години европейските предприятия се бореха упорито, за да запазят своята конкурентоспособност. След като направиха всичко по силите си по време на ковид-пандемията, европейските компании сега са изправени пред насрещния вятър на асиметричния шок от последиците от войната в Украйна, тъй като нарастването на разходите за енергия е по-високо, удряйки ги по-силно в сравнение с техните американски и азиатски конкуренти. Освен това стимулите и субсидиите от някои от ключовите търговски партньори на Европа пренасочват частните инвестиции далеч от Европа.

Европейските лидери трябва спешно да подобрят условията за инвестиране в Европейския съюз, за да укрепят конкурентоспособността на европейските компании, да осигурят беземисионния преход и да дадат надежден отговор на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ. За да бъдат ефективни, действията, които ще определят, трябва да бъдат изчерпателни. Те трябва да се справят едновременно с факторите на натиск, произтичащи от по-високите енергийни и регулаторни разходи, както и от продължителните процедури за издаване на разрешителни в Европа, и да противодействат на фактора за финансово привличане, създаден от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ. 

Европейската комисия най-накрая призна спешната необходимост от справяне с предизвикателствата пред конкурентоспособността на Европа и Планът за промишлеността в контекста на Зеления пакт към епоха с нулеви нетни емисии може да бъде стъпка в правилната посока. Въпреки това ще са необходими по-големи усилия за подобряване на общите условия за инвестиции и бизнес в Европа. 

Относно дискриминационни разпоредби на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ (US-IRA) 

BusinessEurope високо цени трансатлантическите отношения. Силното сътрудничество между ЕС и САЩ, насочено към намаляване на разходите за правене на бизнес през Атлантическия океан чрез облекчаване на регулаторната тежест, ще улесни трансатлантическата търговия, инвестициите и ще спомогне за по-доброто използване на потенциала за иновации между ЕС и САЩ. Ние приветстваме целта и усилията на САЩ за увеличаване на амбицията за климата и подкрепа за по-нататъшни инвестиции в чисти технологии и решения чрез Закона за намаляване на инфлацията. Ние обаче се противопоставяме на разпоредби, които са дискриминационни, противоречат на правилата на СТО за национално третиране и принципите на най-облагодетелстваната нация. Те подкопават европейските интереси. 

ЕС трябва да продължи да обсъжда със САЩ начини за смекчаване на отрицателното въздействие на тези дискриминационни разпоредби на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ. Окуражени сме от съобщенията, направени от Министерството на финансите на САЩ на 29 декември 2022 г. относно електрическите превозни средства, но трябва да видим окончателните насоки, които ще бъдат издадени през март, за да разберем напълно как администрацията на САЩ възнамерява да тълкува и прилага различните разпоредби в Закона с потенциално въздействие върху трансатлантическите търговски и инвестиционни потоци. Освен това трябва да се види как могат да бъдат разгледани други дискриминационни аспекти. 

Отговорът на ЕС на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ трябва: 

  • да бъдат недискриминационен и при спазване на международните задължения на ЕС;
  • да гарантира равни условия, при което се избягва всякаква фрагментация на единния пазар. Следователно възможните промени в рамката на държавните помощи трябва да бъдат временни;
  • облекчаване на административната тежест, ускоряване на разрешителните процедури и улесняване на достъпа до налично национално и европейско финансиране. 

Планът за промишлеността в контекста на Зеления пакт 

Постигането на нетни нулеви емисии в индустрията е изключително дълбока, дългосрочна трансформация за европейската индустрия. Тя предлага силни бизнес възможности, както и сериозни рискове от деиндустриализация, в случай, че не се направи правилно. Затова BusinessEurope приветства факта, че предложеният Планът за промишлеността в контекста на Зеления пакт повтаря дългогодишното ни искане Зеленият пакт да бъде съпътстван с действаща индустриална стратегия. 

Предложеният план правилно признава значението на международната търговия и търговските споразумения за подкрепа на Европа в разработването, производството и внедряването на чисти технологии и стоки. Оценяваме ясното позоваване на значението на притежаването на правилните умения за преминаване през зелената трансформация, както и неотдавнашните обещания за установяване на „проверка на конкурентоспособността“ за всички нови политики и законодателни инициативи на ЕС. Сега обаче думите трябва да бъдат последвани от конкретни дела, а спешната необходимост от намаляване на цялостната регулаторна тежест в Европа все още не е достатъчно отразена. 

Опростяване на регулаторната рамка на единния пазар 

Мащабът на пазара има значение за постигане на конкурентно предимство в световен мащаб. По случай 30-та годишнина на Единния пазар на ЕС трябва да бъде въведена пълноценна програма за опростяване на регулаторната рамка и ускоряване на напредъка за неговата интеграция. Тази програма трябва да се справи с регулаторната фрагментация и да премахне пречките във всички стратегически области на политиката – от енергетиката до цифровите технологии, от капиталовите пазари до финансовите и други услуги. Това е от решаващо значение за повишаване на конкурентоспособността на европейските промишлени компании, както и на тези от сектора на услугите. 

Технологичната отвореност е от ключово значение. Всички индустриални сектори трябва да бъдат част от трансформацията, ако Европа иска да постигне целите си за климатична неутралност, дигитално бъдеще и увеличена отворена стратегическа автономия. Опростяването или бързото проследяване на разрешителните не е важно само за ограничен набор от сектори, свързани със зелени технологии. Целта за създаване на благоприятна среда, която намалява регулаторната тежест, опростява и ускорява процедурите, трябва да бъде разширена до цялата индустрия. 

Добре калибрирани правила за държавна помощ, за да се избегне надпреварата за субсидии 

Индустриалната конкурентоспособност не може да бъде изградена върху субсидии, но целенасочената държавна помощ и подкрепа могат да бъдат оправдани, по-специално за допълнителен стимул на енергоемките компании в техния преход, за подпомагане на изграждането на необходимата инфраструктура, за подкрепа на иновациите и новите технологии. 

За BusinessEurope новата временна рамка за мерки за държавна помощ при кризи може да бъде краткосрочно решение за избягване на отслабването на индустриалната база на Европа, за улесняване на прехода към нетни нулеви емисии и за справяне с фактора за финансово привличане, създаден от глобалните конкуренти. Въпреки това може да се намери добър баланс между временно облекчаване на правилата на ЕС за държавна помощ с цел ускоряване на процедурите и поддържане на необходимия хармонизиран контрол на държавната помощ на ниво ЕС, за да се осигурят равни условия на конкуренция в рамките на единния пазар. BusinessEurope трябва да проучи подробностите на проектопредложението от Комисията, преди да вземе отношение. 

Гледайки отвъд единния пазар на ЕС, за да се избегне глобалната надпревара за субсидии, мониторингът, обменът на информация и координацията между ЕС и САЩ следва да бъдат засилени и в идеалния случай да доведат до модерни и ефективни решения относно промишлените субсидии, за да се поддържат равни условия на конкуренция в световен мащаб.  

Като обобщение 

Това е критично време за индустриалната конкурентоспособност на Европа. Европейският съюз трябва спешно да се справи както със структурните фактори, които създават изтичане на инвестиции от Европа, така и с непосредствените фактори, произтичащи от правителствената финансова подкрепа в трети страни. 

Разчитаме на Европейския съвет, Европейската комисия и Европейския парламент за: 

  • справяне както със слабостите на собствената конкурентоспособност, така и с дискриминационните ефекти от Закона за намаляване на инфлацията в САЩ,
  • предоставяне на индустриален план в контекста на Зеления пакт, който да се отнася за всички сектори и води до конкретни действия, намаляващи съществуващата регулаторна тежест за европейските компании,
  • укрепване на единния пазар и намиране на правилния баланс между временно облекчаване на правилата на ЕС за държавна помощ и осигуряване на равни условия,
  • превръщане припознатата значимост на международната търговия в конкретни действия чрез сключване и прилагане на нови търговски споразумения. 

BusinessEurope е готова да работи ръка за ръка с европейските институции, за да гарантира, че индустриалният план в контекста на Зеления пакт включва всички необходими съставки за стимулиране на инвестициите в зеления преход и възстановяване на равните условия на конкуренция с нашите основни конкуренти. Очакваме публичните органи на ЕС и националните органи да направят подробен списък на действията, които трябва да се предприемат, за да се създаде регулаторно пространство, даващо глътка въздух на европейските компании. За да допринесе за постигането на напредък в това отношение, BusinessEurope ще публикува свои собствени предложения преди пролетното заседание на Европейския съвет. 

Дата: 10.02.2023

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 780