28.02.2023

Добри Митрев, председател на УС на БСК, за годишния алманах на българската енергетика "Енерджи Инфо БГ"

Значителна част от резултатите от дейността през 2022 г. бяха доминирани от ротационното председателство от БСК на Асоциацията на организацията на българските работодатели, включително защитата на продължаването на програмата за компенсиране на небитовите крайни клиенти на електрическа енергия.

Прилагането на програмата за компенсиране не е самоцелно. То спомогна за запазване до някаква степен на конкурентоспособността и производителността на българските предприятия, за запазване на заетостта, и ограничи прехвърлянето на повишените разходи от производствените върху потребителските цени.

За момента е трудно да се оценят напълно преките и непреки ефекти от прилагане на програмата, особено като се има предвид, че цените на електрическата енергия за небитови потребители са извън обхвата на измерителя на инфлацията (индекса на потребителските цени).

705,5 млрд. евро са използвани от ЕС за предпазване на потребителите от нарастващите разходи за енергия

Налични са различни по степен на въздействие и значимост рискове, които ще влияят и през настоящата година върху процесите на формиране на цените на енергийните ресурси, тяхната достъпност и наличност.

Преобладаващата част от рисковете са политически, а именно: военните действия в Европа, изборите за Европарламент през следващата година, което ограничава донякъде законодателната инициатива на текущия състав на ЕК, прилагането на практика на насърчителните мерки в американския закон за намаляване на инфлацията, и други, които водят до съответни промени и икономически рискове: деиндустриализация на Европа (и като континент, и като политически съюз), включително чрез релокация на столетни компании в страни, където получават по-благоприятни условия за бизнес, затваряне (фалит, прекратяване на дейността) на утвърдени, традиционни предприятия, дедоларизация на международната търговия, намаляване на конкурентоспособността на предприятията и благосъстоянието, и др.

ЕС е използвал 3% от общия БВП за компенсиране на гражданите и предприятията за високите енергийни цени. Според изследователския център "Брьогел", от началото на септември 2021 г. до ноември 2022 г. над 705,5 млрд. евро са използвани от страните от ЕС, за да предпазят потребителите от нарастващите разходи за енергия.

Обнадеждаващи са сигналите и съобщенията, които се появяват от научни институции и колективи за "зелени" технологични решения при производството и съхранението на електроенергия. Необходими са значителни средства и време за пазарната реализация и превръщането на проектните продукти и технологични решения в индустриални.

Целта ни е постигане на трайни и устойчиви условия за предприемачество

През отминалата 2022 г. катализираха редица процеси, които набираха скорост постепенно в последните години – увеличаване на амбицията за постигане на зелен и енергиен преход, включително на въглеродна неутралност до 2050 г.; реална диверсификация на доставките и източниците на енергийни ресурси; кристално ясни станаха пропуските и несъвършенствата на законодателната среда и устройството на енергийния сектор в страната. Това донякъде предопределя продължаването на работата и посоката на инициативите и дейностите на БСК, включително за постигане на трайни и устойчиви условия за предприемачество: прилагането на пазарните принципи и дългосрочни решения, които да гарантират предвидимост на правната и регулаторна среда; облекчаване и опростяване на административните процедури и срокове; стабилност на физическите доставки на енергия; икономически достъпни възможности за управление на риска.

Акцент в работата е създаването на регулаторна тестова среда (sandbox) за диалог и взаимодействие между компании и компетентните публични институции в конкретна сфера от икономическия живот за анализ на нормативната уредба и обмяна на идеи за подобрението й, така че да насърчава бизнес иновациите.

Дата: 28.02.2023

Източник: Енергетика България

Прочетено: 639