29.03.2023

Скъпото гориво от "Чирен" повече няма да се използва в енергийния микс

Цената на природния газ за следващия месец все пак ще е по-ниска от първоначално предложената от "Булгаргаз". Общественият доставчик вече предлага цена за април от 98.08 лева за MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, което е 8% под мартенската. В първото предложение, направено в началото на този месец, цената беше с малко над 3% по-ниска.

За допълнителното поевтиняване се разбра от думите на директора на "Булгаргаз" Деница Златева, която участва в днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), цитирана от БТА.

Намалението се случва дни, след като работодателските организации разкритикуваха обществения доставчик, че продава газа на много по-високи от средноевропейските цени и така намалява конкурентоспособността на българския бизнес.

В средата на текущия месец традиционно "Булгаргаз" внася предложение към регулатора за цената за следващия месец, което през март беше за поевтиняване с 3.42% до 103.8 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Още по-голямо понижение се очаква през май. Златева добави, че към днешна дата цената през май се очаква да бъде около 88 лева за MWh, отново по-ниска от прогнозираната преди две седмици 92.54 лв./MWh.

Според председателя на КЕВР Иван Иванов поевтиняването ще се отрази благоприятно и води към запазване или съвсем минимално повишаване на цената на топлинната енергия. от 1 юли.

Вчера Иванов припомни пред медиите, че регулаторът не определя цената на газа, а я утвърждава като проверява цялата документация, внесена от държавното дружество.

По думите му през месец април природният газ от "Чирен" повече няма да влиза в ценовия микс, защото той по принцип се използва само до 31 март.

Относно критиките на бизнеса, председателят на КЕВР обясни, че договорите с търговци, които трябва да доставят природен газ за месец април, са сключени още през месец ноември 2022 г., когато имаше паника в България дали ще има газ през зимата.

Иванов допълни, че в момента цената на холандския газов хъб TTF намалява, но в сметките си бизнесът не взима предвид, че когато се формира миксът, в него участват цени по договори, сключени през месец ноември, а конкретно цената на един от доставчиците е била по-висока, което не позволява очакваното понижение през тези месеци.

Дата: 29.03.2023

Източник: Economic.bg

Прочетено: 480