04.04.2023

На 4 април 2023 г. при голям интерес се проведе семинар „Възможности за разрешаване на търговски спорове чрез медиация“. Организатор и домакин на събитието беше Арбитражният съд при Българската стопанска камара. Събитието се проведе хибридно - на място в БСК и онлайн чрез платформата ZOOM.

вж. СНИМКИ

Предлагаме на вашето внимание представянето на лекторите и отговорите на въпроси по време на семинара.

Въпроси към адв. Албена Пенова, медиатор към Арбитражния съд при Българската стопанска камара:

  • Адв. Пенова, в кои случаи медиацията е подходящ способ за решаване на търговски спорове и в кои не е подходяща?

Медиацията може да бъде подходящ способ за решаване на широк кръг от търговски спорове. Ето само някои примери за такива възможности:

Спорове, при които страните имат продължителни бизнес отношения, които искат да запазят;

Когато страните имат желание и  водят преговори за решаване на споровете си, но имат необходимост от допълнителна помощ в този процес;

Спорове, при които е заложена чувствителна бизнес информация и поверителността е важна;

Случаи, при които времето и разходите са проблем: медиацията често може да бъде по-бърза и по-малко струваща алтернатива на съдебния спор. Това важи особено за спорове, които не са сложни и не изискват задълбочено разкриване или дълъг процес.

Спорове, при които страните искат да запазят контрола върху достигане до решение: при медиацията страните имат по-голям контрол върху изхода от спора, отколкото биха имали при съдебен или арбитражен процес. Те могат да работят заедно, за да намерят решение, което отговаря на нуждите и на двете страни.

Когато са необходими креативни решения: медиацията позволява креативни решения, които може да не са достъпни чрез традиционните съдебни спорове. Страните могат да работят заедно, за да намерят решения, които отговарят на техните уникални нужди и интереси.

Медиацията може да не е подходяща за решаване на търговски спорове в случаите на техническа или правна сложност на спора-необходимост от експертизи, много документи или когато от изложени позиции на страните е ясно, че медиация само би загубила времето, без да доведе до положителна промяна.

  • Може ли медиацията да се съчетае с арбитражна клауза?

Няма ограничения за включване и на клауза за медиация заедно с арбитражна клауза в търговските договори. Клаузата за медиация няма задължителен характер, за разлика от арбитражната клауза и се привежда в действие само при съгласие на страните. Включването в търговските договори на възможност за решаване на споровете чрез медиация зависи само от желанието на страните, така както зависи и включване на арбитражна клауза.  

  • Как ще коментирате последните изменения в Закона за медиацията – ще повишат ли доверието в медиацията?

Факт е, че медиацията е добър и подходящ способ за решаване на много спорове, но все още не се разпознава и използва широко и до степента, към която са насочени усилията на медиаторите и други специалисти, работещи в тази сфера в целия свят от дълги години. Последните изменения в Закона за медиацията и ГПК целят насърчаване на страните по широк кръг от спорове да се опитват чрез медиация да достигнат до удовлетворяващи ги решения. Разширена е възможността да бъдат информирани за същността на медиацията в съдебните центрове и така се очаква случаите на достигане до съгласие за провеждане на тази процедура да се увеличат. Предимствата на медиацията могат да се чуят и осмислят в случаите, когато спорещите участват в първа медиационна среща. Достигането на тези предимства до знанието на хората се приема да стане една от предпоставките за по-голямо прилагане на медиацията като възможност за извънсъдебно решаване на спорове.

 

Въпроси към Томислав Тошков, медиатор, Главен секретар на Центъра за обучение на адвокати при Висш адвокатски съвет

  • Г-н Тошков, с какви търговски спорове се сблъсквате в практиката си на медиатор?

Страните, които се обръщат към медиация за разрешаване на търговски спор, традиционно държат на запазване на техните добри търговски взаимоотношения, имиджа и бъдещите си печалби. Искат бързо, лесно и изгодно да достигнат до разрешаване на възникналия спор, като го запазят в тайна. Обикновено това са случаи на договорни затруднения между клиент и търговец, между двама търговци, или пък доставчик, който не изпълнява коректно договора си. Има и случаи на недостатъци по сключен между търговци договор, опити за избягване на плащане или разногласия при управление между съдружници. Практиката е пъстра и разнообразна, но основен акцент може да се постави именно върху доверието в процедурата и чувството за свобода и сигурност на страните, което се гарантира от един добре подготвен медиатор.

  • Смятате ли, че в бъдеще за търговските спорове ще се използват по-широко възможностите, които предоставят извънсъдебните способи за решаване на спорове – медиация и арбитраж?

Все по-често по света медиацията и арбитража биват определяни не като „алтернативни способи за решаване на спорове“, а като „адекватно решаване на спорове“. Именно преимуществото страните да контролират разрешаването на конфликта си и свободно да изберат арбитри или медиатори стои в основата на възможността за все по-широкото използване на тези извънсъдебни способи. Със сигурност те вече са се утвърдили като предпочитан вариант, особено в сферата на търговските спорове, а тяхната популярност ще продължи да расте и в бъдеще.

 

Дата: 04.04.2023

Източник: БСК

Прочетено: 1091