05.04.2023

За членове на БСК бяха приети 8 дружества, една браншова организация и една фондация

На проведеното днес, 05.04.2023 г., заседание на Управителния съвет (УС) на Българската стопанска камара (БСК) бяха приети Годишният отчет за дейността през 2022 г. и Годишният финансов отчет за 2022 г. на БИК „Капиталов пазар“ ЕООД (дружеството е 100% собственост на БСК).

Членовете на УС бяха запознати с предложенията за промени в данъчните закони и в Закона за държавния бюджет, както и с основните акценти в оперативната дейност на БСК в периода между двете заседания на УС (08.02.2023-05.04.2023 г.):

  • В посочения период е проведено едно заседание на НСТС (на 21.03.2023 г.), две заседания на пленарната сесия на Икономическия и социален комитет (на 24.02.2023 г. и 24.03.2023 г.), и едно заседание на Националния икономически съвет (на 21.03.2023).
  • В рамките на BusinessEurope експерти на БСК са участвали в заседания и работни групи, както и при подготовката на становища и предложения по проблемите на енергетиката, конкурентоспособността, изкуствения интелект, киберсигурността, комбинирания транспорт, равенството между половете, икономическото управление на ЕС и др.
  • По време на пленарната сесия на Европейския икономически и социален комитет, на 22 февруари 2023 г., е прието становище тема „Подкрепа за развитието на пазара на труда: начини за поддържане на пригодността за заетост, увеличаване на производителността и развитие на умения, особено в МСП“. Инициатор и докладчик по становището е Мария Минчева – зам.-председател на БСК, а експерт по разработването на документа е Томчо Томов – директор на Националния център за оценка на компетенциите към БСК. 
  • През отчетния период са изготвени над 10 становища по актуални въпроси, свързани с икономическото развитие, конкурентоспособността, енергетиката, околната среда, пазара на труда и др. Организирани са серия от семинари и работни дискусии по проблемите на блокчейн технологиите, разпространението на химикали, достъпа до пазара на труда на работници от трети страни и др.
  • Продължава и работата по проекти, вкл. за развитие на дигиталните умения (в партньорство с КНСБ и МТСП), за оценка на ефективността на прилагането на законодателството за управление на отпадъци от определени пластмасови продукти за еднократна употреба (съвместно с БКХП) и др.

На днешното заседание на УС за пълноправни членове на БСК бяха приети осем търговски дружества, една браншова организация и една фондация, както следва:

„Стартинг пойнт“ ЕООД, с предмет на дейност строителство на жилищни и нежилищни сгради. Дружеството е основано през февруари 2016 г. с дейности по управление на ресторанти и заведения за хранене, покупка на стоки или други вещи с цел препродажба в първоначален, преработен или обработен вид; продажба на стоки от собствено производство; консултантска дейност, комисионни, спедиционни, превозни, складови сделки и сделки с интелектуална собственост; външнотърговска дейност; внос и износ на стоки и услуги, лизингова дейност, реклама, мениджмънт и маркетинг; туристически, рекламни и други услуги.

„Бианор Сървисиз“ ЕООД, с предмет на дейност планиране, проектиране, разработка, тестване и внедряване на софтуерни и комуникационни решения. Дружеството от 25 години разработва специализиран софтуер и софтуерни продукти; работи в създаване на комуникационни решения за пренос и обработка на данни в реално време и видео стрийминг платформи, а от 10 години дружеството работи по проекти на НАТО и ЕС в областта на отбраната с компании като Northrop Grumman, Leonardo, Indra и Rheinmetall. Сред проектите за видео стрийминг са: DirecTV (AT&T) - софтуер за мониторинг на устройства за приемане и обработка на сателитни сигнали; в Библиотеката на конгреса на САЩ - система за обработка и сортиране на аудио визуални файлове за една от най-големите мултимедийни бази данни в света; с НОВА броудкастинг груп и др.

„Бианор Сървисиз“ има участие и в следните проекти от отбранителната индустрия:

  • „НАТО – Съюзно земно наблюдение“ - Програмата създава система за наблюдение в реално време чрез дронове и наземни радарни станции. Тя може да се използва за морско патрулиране, обзор на земната повърхност, откриване на цели, подпомагане на цивилното население при хуманитарни кризи, граничен контрол и други. Приносът на „Бианор“ към проекта е създаването на софтуерната инфраструктура, способна да пренася, обработва и визуализира в почти реално време множество потоци от данни от външни източници до работните станции в главния оперативен център. Проектът е изпълнен в съответствие със специфичните изисквания и стандарти на НАТО NATO STANAG 7023 & STANAG 4609.
  • „Европейска стратегическа система за командване и контрол“ - проектът предоставя на ЕС основни способности за C2, така че всички европейски държави да могат да действат в унисон и да координират действията си със своите съюзници в международни мисии за поддържане на мира. Приносът на „Бианор“ към проекта е с експертиза в областта на комуникациите и VoIP/видео, както с изграждането на оперативна съвместимост със силите на НАТО в следствие на опита си по проекти на Алианса. Компанията работи и по подготовката на системната архитектура и дизайн на цялостния проект;
  • „Информационна система за осигуряване на подводни интервенции (CUIIS)“ - Програмата се фокусира върху подводните технологии за физическа поддръжка и възстановяване на водолази чрез изграждане на система за командване, контрол, комуникации и информация (C4I) за управление на водни обекти, подводен мониторинг, ситуационна осведоменост, позициониране, навигация и екипно управление с екипаж и без екипаж. Проектът има за цел да повиши безопасността на военните водолази. Отговорността на „Бианор“ обхваща проектирането на системата CUIIS, както и участие в други дейности, като например създаване на прототипи на елементи на CUIIS;
  • - Пестеливо обучение за бързо адаптиране на системи с изкуствен интелект (FaRADAI);
  • Европейска рамка и доказателства за концепцията за интелигентна автоматизация на кибернетичната отбрана при инциденти (EU GUARDIAN).

„Джи Пи Ес Корпорация“ ЕООД, с предмет на дейност счетоводни услуги и данъчни консултации. Дружеството е финансово-счетоводна кантора с над 10 години опит в извършването на цялостно счетоводно и ТРЗ обслужване. Осигурява професионална грижа и спокойствие на клиентите си, като следи текущо им финансовото състояние – печалба, каса, наличности в складове, прозрачност на фирмата пред данъчните и финансовите институции. Дружеството работи в партньорство с доказани нотариуси и адвокати от различни сфери. Сред клиентите на „Джи Пи Ес Корпорация“ са дружества, занимаващи се с международна търговия, строителство, ресторантьорство, туроператорска дейност, ТВ реклама и кино; фирми, обслужващи абонаментно болнични и лечебни заведения, както и дружества, датиращи на пазара от над 25 години. „Джи Пи Ес Корпорация“ има отлични отзиви от клиенти като „Мистрал Травел“, „Вагонен завод - Интерком” АД , „Есте“ – луксозен фитнес и спа център.

„Кърджали консулт“ ООД е регистрирано през 2012 г., а основната му дейност са счетоводни услуги и консултации; разработване на проекти и програми за собствени нужди и на трети лица; техническо, финансово-счетоводно и методическо управление на проекти и програми, подготовка на технически и финансови отчети. „Кърджали консулт“ изготвя и тръжни документи и процедури, счетоводни и банкови документи; изработва планове и стратегии за развитие, маркетингови проучвания и анализи. Осъществява дейност и управление на човешките ресурси; управление на системи за безопасност и здраве при работа; въвеждане, поддържане, управление и консултантска дейност на системи за управление на качеството, системи за анализ на риска и контрол на критичните точки, системи за управление на трудовата безопасност, системи за социална отговорност, системи за енергиен мениджмънт.

„Българска финансова група“ ООД, с предмет на дейност консултантски услуги, разработване и управление на проекти. Дружеството е създадено през 2008 г. с оглед новите изисквания на бизнеса и концентрира своята дейност в областта на целевото финансиране от структурните фондове, правното и финансово обслужване на малките и средни предприятия, земеделски производители и общини. Услугите на „Българска финансова група“ са насочени към представителите на бизнеса, администрацията – централна, областна и общинска, към образователни и културни институции, организации в областта на социалните дейности и здравеопазването. Екипът на компанията е разработвал и реализирал проекти в следните сектори: регионално развитие и инфраструктура; възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – изграждане на соларни и вятърни централи за производство на ел. енергия; околна среда – изграждане на пречиствателни съоръжения в населени места; конкурентоспособност; технологична модернизация; международни стандарти; социални дейности и заетост; човешки ресурси; административен капацитет.

„Агенция за сигурност Скорпио“ ООД, специализирано в осъществяване на комплексни лицензирани услуги в областта на частната индустрия за сигурност. За своето над 30-годишно съществуване се е утвърдило в охранителния бранш с изявен професионализъм, коректност и лоялност към клиентите. „Агенция за сигурност Скорпио“ ООД осъществява лична охрана, охрана на имуществото на физически или юридически лица, охрана с технически системи за сигурност, охрана на мероприятия и др. Дружеството професионално организира и изпълнява въоръжена или невъоръжена физическа и/или техническа охрана на обекти и намиращото се в тях имущество на юридически и/или физически лица - административни сгради, промишлени предприятия и стопански обекти, банки, офиси, културни институции, здравни и учебни заведения, експозиции, магазини, строителни обекти, мини, пътища, складови помещения, обекти на железопътния и въздушния транспорт и други. Компанията има опит в проектиране, монтаж, профилактика и поддръжка на сигнално-охранителни и пожаро-известителни системи, контрол на достъп, видеонаблюдение и денонощен мониторинг на обекти, реагиране с автопатрули и др. „Агенция за сигурност Скорпио“ ООД е надлежно лицензирано и осъществява дейността си на територията на страната. Ръководството и всички служители на фирмата се ангажират да прилагат системата за управление на качеството, съгласно изискванията на ISO 9001:2015 и OHSAS 18001:2007, като начин за подобряване на работата и повишаване на резултатността на охранителната дейност. „АС Скорпио“ООД професионално организира и изпълнява въоръжена или невъоръжена физическа и/или техническа охрана на обекти и намиращото се в тях имущество на юридически и/или физически лица - административни сгради, промишлени предприятия и стопански обекти, банки, офиси, културни институции, здравни и учебни заведения, експозиции, магазини, строителни обекти, мини, пътища, складови помещения, обекти на железопътния и въздушния транспорт и други.

„ЦОК Компас“ ООД, с предмет на дейност професионално обучение, подбор, реподбор. Център за обучение и квалификация "Компас“ ООД организира и провежда професионално обучение; разкрива центрове за професионално обучение, на учебни центрове за психологически подбор и реподбор на кадри, както и центрове за информиране и професионално ориентиране. Центърът предлага лицензирано професионално обучение по десет професии и четиринадесет специалности. ЦПО към "Център за обучение и квалификация "Компас" ООД предлага обучение по професия "Охранител" и специалности: "Банкова охрана и инкасова дейност"; "Лична охрана"; "Физическа охрана на обекти"; и др.

„Севан АМБ“ ЕООД, с предмет на дейност търговия на едро и дребно с козметика. Дружеството е производител на козметика с българско розово масло с марката Sevan Roses. Фирмата създава още през 2006 г. първия онлайн магазин, който предлага козметични продукти на основата на розовото масло, произведени от български компании. Компанията има и онлайн магазин Онлайн Магазин Rozata.com, в който предлага широка гама натурални козметични продукти, в чийто съставки са включени розово масло, йогурт и продукти от охлюви. В търговския каталог на компанията са включени също така и хранителни добавки и сувенири. „Севан АМБ“ ЕООД е член на Българо-румънската търговско-промишлена палата (БРТПП), която е позиционирана в Русе.

Фондация за модерно образование, с предмет на дейност образование; подпомагане на проекти и програми в образованието и връзката образование – бизнес, вкл. дуалното обучение. Мисията на Фондация за модерно образование е да допринася за развитие на модерно образование чрез: застъпничество и лобиране за ключови политики в сферата на образованието и младежта; проекти в сферата на модернизирането на българското образование и прилагането на различни образователни и младежки политики; обучителни и образователни програми за ученици, младежи, педагогически специалисти и представители на бизнеса; изследвания и оценки на въздействието на различни образователни и младежки модели, политики и проекти; публично-частни партньорства и устойчиво сътрудничество между образователни институции и бизнес организации на местно и национално ниво. Фондация за модерно образование има записани в портфолиото си 25 международни проекта, 46 обучения, 12 становища и няколко наръчника в областта на дуалното образование.

Национална асоциация на строителния бизнес в България, основана през 2020 г. като сдружение с нестопанска цел. Към настоящия момент в сдружението членуват 20 дружества от строителния бранш.

***

Следващото заседание на УС на БСК е насрочено за 14 юни 2023 г.

 

Дата: 05.04.2023

Източник: БСК

Прочетено: 974