21.04.2023

Маслопреработващата индустрия в България преработват 3,5 милиона тона слънчоглед годишно

С политиката за спиране на вноса на зърно и др. продукти от Украйна се нанася огромен удар върху преработвателите на растителни масла в България.

"Те изкупуват и българска продукция, стига да има кой да им я продаде, само че някои от производителите на тази продукция не си я продава на българския пазар", подчерта председателят на БСК в предаването "Денят на живо" по NOVA NEWS.

По думите на Добри Митрев, нашите предприятия в маслопреработващата индустрия преработват 3,5 милиона тона слънчоглед годишно, а цялото производство на България за миналата стопанска година е 1 800 000, т.е. ние имаме възможност да внасяме. В годините назад България е внасяла слънчогледово семе за преработка и от Румъния, и от Молдова, и от Украйна.

"Това е продукт, който се преработва и отива най-вече за износ и носи добавена стойност, която си остава при нас. Ние трябва да си защитим родните зърнопроизводители – няма спор в това, но затова те трябваше да се срещнат предварително със заинтересованите страни и да потърсим вариант как да няма ощетени – и производители, и преработватели", подчерта Митрев.

България неизменно е в челната тройна по износ на маслодаен слънчоглед и слънчогледово семе през последните години, но за пръв път през 2022 г. влиза в челната тройка на износителите на слънчогледово масло.

Допреди 10 години България изнасяше суровината си на 80-85%, като ежегодно се увеличаваше процентът на преработена продукция, за да се стигне до момента, когато по данни за старата реколта се произвеждат около 600-630 хил. тона, като 90-95 хил. тона са за вътрешна консумация и останалото е за експорт. Основният пазар на слънчогледовото олио е европейският, но вече около 30-35% се изнасят и за Африка. Има български експорт и за Азия – Индия, Китай и други страни.

Дата: 21.04.2023

Източник: NOVA NEWS

Прочетено: 648