05.05.2023

18.5 милиона от тях са преминали изцяло на IQOS и са спрели цигарите

С близо 1 милион са се увеличи потребителите на IQOS по света през първото тримесечие на 2023 г., сочат финансовите резултати за периода на Филип Морис Интернешънъл. Броят им вече е 25.8 милиона, като приблизително 72% от тях или 18.5 милиона са преминали изцяло към бездимната алтернатива и са отказали цигарите.

Бездимните алтернативи на компанията се продават в 78 държави по света, като в Европа водещите пазари са Италия с пазарен дял 17.4% и Германия – с 5.3%. IQOS продължава успешното си пазарно представяне във всички части на Европа с впечатляващ успех в Будапеща, Рим и Атина. У нас потребителите на IQOS са вече над 230 000, като София е лидер сред столиците от своя географски сегмент.

Традиционно в Япония - като територия, която първа приема иновациите, категорията на бездимните алтернативи представлява 35% от целия тютюнев пазар, а пазарният дял на IQOS в Токио надвишава 32%.

"Нашият бизнес се представя силно през първото тримесечие, нетните приходи нарастват с 3.5% на отчетна база и с 3.2% на органична база, което се дължи на ускорен ръст на цените на горимите тютюневи изделия и на солиден ръст на доставките на нагреваеми тютюневи изделия“, казва Яцек Олчак, Главен изпълнителен директор. "Продължаваме успешната интеграция на Swedish Match, чиито резултати са впечатляващи и ускоряват трансформацията ни в предимно бездимна компания. Благодарение на обещаващите резултати в началото на годината, можем да потвърдим отново прогнозата си за органичен ръст на нетните приходи от 7% до 8.5% за цялата 2023 г.", допълва той.

В края на 2022 г. Филип Морис Интернешънъл придоби контролен пакет от 94.81% процента от акциите на шведската компания за производство на снус и никотинови торбички Swedish Match. По-рано тази година пък бе постигнато споразумение с водещия производител на тютюневи и никотинови изделия в Южна Корея KT&G за за задълбочаване на сътрудничеството между двете компании. Така Филип Морис Интернешънъл ще продължи да разполага с ексклузивен достъп до бездимните марки на корейския гигант и до продуктовите иновации в процес на разработка, което ще обогати съществуващото продуктово портфолио от бездимни алтернативи на компанията.

 

Дата: 05.05.2023

Източник: Филип Морис България

Прочетено: 441