30.05.2023

Близо 15 килограма текстилни продукти е закупил през 2020 г. средностатистическият европеец и е изхвърлил около 11 кг. За една година в България се изхвърлят над 100 хиляди тона дрехи и битов текстил.

По инициатива на Българска асоциация „Кръгов текстил“ (член на БСК) различни компании се обединяват в идеята за прилагане на кръгова икономика в текстилния сектор у нас.

Кръговата икономика в текстилната индустрия е нещо много повече от рециклирането, обясни пред Радио София Сирма Желева - изпълнителен директор на Българската асоциация „Кръгов текстил“ и мениджър „Устойчиво развитие“ в компания за оползотворяване на текстил.

„Рециклирането е само един от методите за оползотворяване на текстилните отпадъци. В България имаме доста добри практики“, отбеляза Желева.

Освен в идеята за прилагане на кръгова икономика в текстилния сектор у нас, компании се обединяват и в подпомагане на изграждане на ефективно работеща система за разделно събиране на текстилни отпадъци в страната, каза Сирма Желева.

„Съвместно с експерти изготвихме доклад за въздействието на индустрията като цяло в страната и данните, до които достигнахме там са, че над 100 000 тона дрехи се изхвърлят всяка година в страната или това е 5 пъти колкото НДК“.

Сирма Желева каза още, че през 2019 г. са стартирали с 20 контейнера за разделно събиране на текстил, като вече в София има 180. За този период са събрани над 4500 тона текстилни отпадъци.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

 

Дата: 30.05.2023

Източник: БНР

Прочетено: 742