05.07.2023

Близо 80% се притесняват от злоупотреби с цените, когато то бъде въведено

Близо 50% от българите подкрепят въвеждането на еврото в България, става ясно от актуално проучване на "Евробарометър", публикувано в края на месец юни 2023. Изследването е направено през април тази година. Анкетите са провеждани по телефона.

49% от анкетираните българи са отговорили, че твърдо приветстват идеята за присъединяване на България към еврозоната. Това е с 5% повече, отколкото през 2022 година. През 2023 обаче и тези, които твърдо отхвърлят еврото, са точно 49%. Два процента от участниците не са изразили мнение по въпроса. 81% от българите казват, че вече са изплозвали евробанкноти. Само 19% не са имали досег до еврото.

Готова ли е България за еврото?

Над половината анкетирани българи (60%) казват, че се чувстват достатъчно добре информирани за еврото. 40% отговарят точно обратното. Запитани какво влияние ще окаже еврото върху живота им, 43% (с 8% повече, отколко през 2022) споделят, че са убедени, че то ще е положително, а 51% смятат, че ще е отрицателно.

27% от българите са убедени, че България е готова за въвеждането на еврото. А 67% отговарят отрицателно.

Запитан кога искате еврото да бъде въведено в страната ви, 26% от анкетираните българи отговарят "Колкото се може по-скоро", 31% казват "след известно време", 15% отговарят "колкото се може по-късно", а 26% - "никога". 3% нямат мнение по въпроса.

53% смятат, че България ще загуби част от идентичността си, въвеждайки еврото. А 48% смятат, че страната ще загуби контрола върху икономическата си политика. 79% се притесняват от злоупотреби с цените. И отново 79% смятат, че ще успеят да се адаптират към еврото, когато то бъде въведено.

За сравнение: в Румъния 71% са твърдо за въвеждането на еврото. А 60% от анкетираните румънци смятат, че общата европейска валута ще се отрази положително на живота им. И почти половината румънци казват, че искат еврото да бъде въведено колкото се може по-бързо.

Референдумът против еврото

В България партия "Възраждане" месеци наред събираше подписи за организиране на референдум за запазване на българския лев. Преди месец лидерът ѝ Костадин Костадинов съобщи, че внесената на 7 април подписка в Народното събрание е преминала проверките на ГРАО - от събраните общо над 600 000 подписа в подкрепа на референдума против еврото редовни са над 470 000.

Парламентът е длъжен до 7 юли да вземе решение за произвеждане на всенародното допитване. В срок от 3 месеца след това президентът с указ определя датата му.

***
Вижте и това видео от нашия архив, заснето преди Хърватия да въведе еврото. И там някои хора се опасяваха от поскъпване на цените:

Дата: 05.07.2023

Източник: Дойче веле

Прочетено: 771