11.08.2023

Българската банка за развитие е предоставила 6,3 милиона лева финансиране по Инструмента за ускорено усвояване на европейски средства, съобщиха институцията.

10 са вече отпуснатите кредити по Инструмента за ускорено усвояване на европейските средства, а в процес на договаряне са още шест кредита на обща стойност 10 милиона лева.

Инструментът управлява средства по Националния план за възстановяване и устойчивост и Европейските структурни и инвестиционни фондове.

От банката за развитие припомнят, че той е разработен в синхрон с бизнеса. Компаниите, получили финансова подкрепа досега по него, са в секторите на информационните технологии, производство на химични продукти, металообработка, селско стопанство и рециклиране на електротехника.

Инструментът бе анонсиран в началото на юни. Чрез него се осигурява достъп до ресурс за реализацията на проекти по европейски и национални програми.

Целта е да се улеснят фирмите, които срещат затруднение да започнат дейността си поради липса на мостово или допълващо финансиране.

Българската банка за развитие предоставя инвестиционни кредити до 5 млн. лв. със срок на изплащане до 8 години и гратисен период до 2 години за компании, които кандидатстват за безвъзмездна помощ по национални и европейски програми.

Фирмите могат да се възползват и от необезпечен оборотен кредит до 200 хил. лв. в допълнение към средствата за инвестиции. Условията по двата кредита са преференциални.

Банката предоставя финансиране за пълната стойност на проектите (100%) на вече одобрените кандидати, както и до 85% от разходите за тези, които още не са подписали договорите си за безвъзмездна помощ.

Дата: 11.08.2023

Източник: Новини.бг

Прочетено: 686