16.11.2023

Предложението дойде по време на 4-тата национална конференция „Бизнесът и регионите“, която се организира от сп. Bglobal

Част от допълнитения данък, който ще се плаща от големите компании, от началото на следващата година, да остава в общините, в които развиват дейност те. Това предложи по време на 4-тата национална конференция „Бизнесът и регионите“, която се организира от сп. Bglobal, изпълнителният директор на „Солвей соди“ АД Спирос Номикос. От началото на 2024 г. по силата на евродиректива България ще трябва да въведе т.нар. глобален минимален корпоративен данък, който е 15 на сто. Той ще се отнася за големи групи с обороти над 750 млн. евро, както и дъщерни дружества на големи международни групи тук, какъвто е случаят с девненското предприятие. Според Номикос такава стъпка би била изключително важна за развитието на регионите и ще бъде справедлив ход.

Идеята му бе приветствана от всички участници в конференцията, която се провежда в х-л „ИнтерКонтинентал“ в  София, особено от представителите на местната власт в панела в лицето на зам.-кмета на Стара Загора Радостин Танев и кмета на Търговище Дарин Димитров.

Танев акцентира върху непосредствения проблем пред Стара Загора – предстоящото преустановяване на работата на въглищните централи и какво прави местната власт, за да посрещне това предизвикателство. „Преди няколко години поставихме началото на сектори, които имат добавена стойност. Ссъздадохме Национална гимнация по компютърни науки, а Тракийски университет - Ст. Загора разкри IT специалности, които се радват на добър интерес. Ако искаме да развиваме региона трябва да имаме база върху която да стъпим. В този мандат ще създадем фонд за стартиращи предприятия за млади хора“, обясни зам.-кмета на Стара Загора. Освен това местната власт провежда различни бизнес форуми заедно с бизнеса, а последната съвместна инициатива е промотиране на региона, като добро място за работа и живот. Тенев припомни и че в региона е изграден първи етап от Индустрална зона Загора, а сега в процес на одобрение е втория етап, който ще добави 600 дка към съществуващите 150.

Дарин Димитров, кмет на Търговище, също обяви, че общината работи върху създаване на индустриална зона, като тя ще бъде съвместен проект с бизнеса, като около 200 дка се осигуряват от частно дружество, а местната власт ще апортира допълнително 150 дка.  Димитров обясни колко важно е положителното отношение и постоянната комуникация с големите предприятия в района. Най-големият инвеститор там е турската „Шишеджам“, която през годините разкри три завода в Търговище. Там работят 3500 души и от съседни общини. На практика в общината няма безработица.

Най-лесната задача, да представи как бизнеса влияе върху развитието на регионите, се падна на членът на УС на „Лидл“ Бисер Инчовски. Това е така защото компанията анализира въздействието си чрез регулярни доклади. Последните данни сочат, че eфектът от търговската дейност на Лидл България в 6-те най-големи български общини през 2022 г. достига 705 млн. лева. Проучването обхваща общините София, Пловдив, Стара Загора, Русе, Варна и Бургас. Инвестициите на „Лидл“ увеличават търсенето на стоки, суровини, материали, услуги и труд в региона по веригата на стойността, като по този начин формират непреките ефекти от дейността на компанията“, обясни Инчовски. Само за 2022 г. близо 140 компании от 6-те области са реализирали свои стоки за над 370 млн. лв. както в обектите на веригата в страната, така и в европейската мрежа на Lidl.

Георги Кузманов, директор Големи корпоративни клиенти, УниКредит Булбанк, от своя страна обяви, че общините са най-съществената част от публични клиенти на банката. „Те са най-близо до хората и до голяма част от тях зависи благоденствието им“, обясни Кузманов. Един от най-важните инструменти, с които УниКредит Булбанк подпомага местните власти е Фонд Флаг,  където тя е управляваща банка. До момента тя е отпуснала 1400 кредита за 1,7 мрд. лв. на 240 общини. Това представлява над 90 на сто от всички общини в страната. Основно местната власт ползва инструмента за собствено участие в проекти или мостово финансиране.

Пред участниците своя опит сподели и Венцислав Калудов, прокурист на машиностроителната компания ХЕС, която оперира в Ямбол. Той определи инвестициите, като най-важното нещо, с което фирмите могат да подпомогнат развитието на регионите. В обновление на производството си компанията е инвестирала 20 млн. евро през последните 10 г., а плановете и предвиждат да вложи още толкова до 2030 г. Фирмата инвестира и в образование чрез програма „Дуално обучение“ в партньорство с местната ПТГ „Иван Райнов“ за специалностите „Машини с ЦПУ“ и „Мехатроника“. От 2016 г. до момента преминалите обучение са над 80 възпитаника.

Дата: 16.11.2023

Източник: BGlobal

Прочетено: 451