20.05.2024

На страницата на ECHA e публикувана покана за представяне на доказателства (CfE) относно алтернативи на ароматните бромирани забавители на горенето.

Това е втора покана за представяне на доказателства относно ароматните бромирани забавители на горенето, която е била  обявена на 30 април и ще продължи до 28 юни.

При първата покана за представяне на доказателства е събирана информация относно употребата на ароматни бромирани забавители на горенето. Събрана е информация за секторите, в които се използват тези забавители на горенето, за които се прилагат материали (полимери), концентрации в материалите и приложения. В допълнение към това са искани и данни за обеми, за модификации, както и информация за края на жизнения цикъл при всяка употреба.

В тази втора покана за представяне на доказателства, целта е да бъде събрана информация за алтернативи (алтернативни вещества и материали) на ароматни бромирани забавители на горенето, с акцент върху употребите, които са били  идентифицирани в първата покана за представяне на доказателства. По-конкретно, очакването е да бъде получена информация за идентифициране на:

  1. Употреби, за които са налични на пазара алтернативи и вече са въведени от повечето страни от ЕС (въпреки че някои употреби все още са приложими).
  2. Употреби, за които алтернативите изглеждат общодостъпни, но е необходимо допълнително време за заместване (изследователски и развойни дейности и повторно валидиране на продукти).
  3. Употреби, за които алтернативите може да не са лесно достъпни за прилагане (напр. когато е необходимо допълнително време за разработване на алтернатива).

За да се улесни събирането на информация за алтернативите, е подготвена форма в Excel. Препоръчва се и използването на този формат, тъй като това ще подпомогне по-последователното събиране на информация от различните заинтересовани страни.

Можете да изпращате вашите данни ТУК.

За всякакви уточнения, можете да пишете на следния електронен адрес: flame-retardants@echa.europa.eu

Дата: 20.05.2024

Източник: БСК

Прочетено: 359