30.05.2024

BusinessEurope публикува днес своята позиция относно европейска стратегия за икономическа сигурност. Генералният директор на BusinessEurope Маркус Дж. Байрер каза:

В момент, когато дебатът за разработването на Европейска стратегия за икономическа сигурност се засилва, BusinessEurope публикува този документ, за да предостави конкретни препоръки по тази тема. За нас Стратегията трябва да се основава на принципите на конкурентоспособност и отвореност. Защитата на жизненоважни интереси на сигурността не трябва да се използва като прикритие за прикрит протекционизъм и не трябва да застрашава целостта на единния пазар и свободното движение на капитали.

За тази цел трите стълба на стратегията, предложени от Европейската комисия – Насърчаване-Защита-Партньор – трябва да бъдат еднакво важни. Също така е от решаващо значение всички инициативи и инструменти да са точни, пропорционални и предвидими и предназначени да смекчат добре дефинирани рискове.“

Документът призовава за подновено партньорство между Комисията, държавите-членки и частния сектор, за да се осигури еднакво прилагане на правилата и разпоредбите в целия ЕС. В същото време, като се има предвид, че много от търговските партньори на ЕС разработват свои собствени стратегии за икономическа сигурност, следва също да се насърчава координацията в области от общ интерес.

Прочетете позицията ТУК.

Дата: 30.05.2024

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 467