31.05.2024

 

Високопатогенна инфлуенца по птиците:

За докладвания период има две констатирани огнища на заболяването ВПИП при домашни птици на територията на Република България в животновъдни обекти за отглеждане на патици мюлари, намиращи се в област Пловдив и Хасково. 
От началото на 2024 г. са докладвани  петнадесет /15/ огнища на ВПИП при домашни птици с общо 796017 броя птици и 1 при диви, в шест региона на страната.
Съгласно данните от геномната характеристика на вируса, констатираните в страната вируси са от щам H5N1, клейд 2.3.4.4б; има три различни генотипа.
В Европа няма други докладвани огнища за периода и само 1 дива птица в Испания.


Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF Window), касаеща сектор „Птицевъдство":


За периода 11.- 31. 05.24 г. има направени общо 33 нотификации по Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи (RASFF Window) за открити патогени в птиче месо и птичи продукти. В Република България  има разпространено птиче месо с произход Румъния, в което е констатирана Салмонела. При 6 от 33 нотификации се касае за наличие на патогени в птичи продукти от Полша. Няма данни за нотификации, касаещи стоки с произход Украйна. При 18 от докладванията за периода се касае за спрени от Германия, птичи продукти  с произход Бразилия.

Подробна информация е достъпна само за членове на СПБ.

Дата: 31.05.2024

Източник: Съюз на птицевъдите в България

Прочетено: 82