19.06.2024

„Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство“ бе тема на научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, която се проведе на 18 юни 2024 г., в сградата на БСК.

В приветствието си председателят на УС на БСК Добри Митрев посочи, че в рамките на арбитражното производство е необходимо и съдействието на съда по редица въпроси – например, във връзка с налагане на обезпечителни мерки, обезпечаване на доказателства, произнасяне по въпроса за валидността на арбитражното споразумение и др.

Проф. Таня Йосифова, председател на АС при БСК, посочи, че целта на конференцията е не само да се повиши осведомеността на аудиторията по въпросите, предмет на конференцията, но и да се повиши доверието в институционалните арбитражи към работодателските организации, и в частност – Арбитражния съд при БСК.

От името на председателя на Върховния касационен съд съдия Евгений Стайков, заместник-председател на ВКС, изтъкна важността на институционалните арбитражни съдилища към работодателските организации и ролята на арбитрите като гарант за справедлив и обективен процес. Съдия Мими Фурнаджиева, заместник-председател на ВКС, също  посочи актуалността на въпросите, които са предмет на конференцията. Проф. Андрияна Андреева, областен управител на Варна, се присъедини към приветствията към участниците в конференцията, като подчерта важността на арбитража като способ за извънсъдебно решаване на спорове. Съдия Емилия Василева, председател на второ търговско отделение на ВКС, изложи практическата значимост на разглежданите въпроси, които пряко засягат дейността както на съда, така и на арбитража като органи с правораздавателна компетентност.

Участниците в конференцията представиха своите доклади.

В рамките на първия панел участници бяха: доц. д-р Маргарита Златарева - арбитър в АС при БСК, с тема на доклада „Допустима съдебна намеса в арбитража, която се изразява в прояви на съдействие и прояви на контрол“, д-р Симеон Чаначев - арбитър в АС при БСК, с тема на доклада „Актуални въпроси относно основанията за отмяна по чл.47, ал.1 и ал.2 от Закона за международния търговски арбитраж“, Александър Кацарски - заместник-председател на АС при БТПП, с тема на доклада „Произнасяне от държавен съд по чл. 8, ал. 1 от Закона за международния търговски арбитраж“, Емил Емануилов - арбитър в АС при БСК, с тема на доклада „Влияние на Санкциите върху арбитражното производство; възможности за съдебен контрол“.

Във втория панел участници бяха: д-р Деян Димитров от Института на държавата и правото към БАН, с тема на доклада „Исторически аспекти на възникването на морския арбитраж“, д-р Гергана Върбанова - арбитър в АС при БСК, с тема на доклада „Приложение на изкуствен интелект при постановяване на арбитражни и съдебни решения, Велислава Христова - председател на Young Bulgarian Arbitration Practitioners, с тема на доклада „Ти водиш: Какво може да направи всеки от нас, за да подпомогне развитието на арбитража в България“, Ивайло Димитров - старши адвокат в адвокатско дружество Omnia, с тема на доклада "Устното заседание в производствата по международен арбитраж - практически проблеми" и Илияна Тодорова - докторант в СУ „Св. Климент Охридски“, с тема на доклада „Субективните предели на арбитражното споразумение: спорни моменти“.

Модератор на събитието беше адв. Петя Мургова, арбитър в АС при БСК.

Дата: 19.06.2024

Източник: БСК

Прочетено: 291