20.06.2024

За Перник и Кюстендил бюджетът е 33.6 млн. лв., а за Стара Загора и 10-те, свързани с Маришкия басейн общини - почти 130 млн. лв.

Темата накратко:

  • Ще се финансират саниране, ВЕИ и батерии, бойлери за гореща вода, зелена инфраструктура и др.
  • Минималният размер на помощта е 50 000 лв., а максималния - 9.5 млн. лв.
  • Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост.

Общо 36 общини в най-силно засегнатите от климатичния преход области ще могат да кандидатстват за 196.4 млн. лв. за енергийна ефективност. Става въпрос за общините от областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, както и 10 общини, свързани с Маришкия басейн, които попадат в рамките на териториалния обхват на Фонда за справедлив преход - Нова Загора, Ямбол, Симеоновград, Харманли, Тополовград, Димитровград, Хасково, Елхово, Сливен и Тунджа. Част от мерките са свързани с внедряването на ВЕИ и системи за отопление и охлаждане, което ще допринесе за намаляване на потреблението на енергия и ще спомогне за облекчаване на натиска върху нарастващите енергийни разходи, става ясно от документите по процедурата. 

Финансирането е по линия на схемата за енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност от приоритет "Справедлив преход" по програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г.

Бюджетът зависи от общината

Всяка от допустимите за подкрепа области има определен бюджет, като за Перник и Кюстендил той е 33.6 млн. лв., а за област Стара Загора и 10-те общини, свързани с Маришкия басейн, е 129.1 млн. лв., допълват от Националното сдружение на общините, откъдето приканват членовете си да кандидатстват.  

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999 година. Сградите, които се управляват по реда на ЗУЕС, са тези, в които броят самостоятелни обекти са най-малко четири и принадлежат на повече от един собственик.

Целта е да се подкрепят сградите, включително за намаляване на енергийната бедност, в най-силно засегнатите от климатичния преход области. След изпълнение на енергоспестяващи мерки те следва да постигат клас на енергопотребление В или по-висок. Класовете, свързани с енергийните харчове, са от А до G, като с най-висока степен на ефективност и оптимални характеристики е клас А. Сградите с най-висок разход на енергия пък попадат в клас G. По различни оценки в именно в тази група попадат голяма част от старите панелки.

Какво ще се финансира?

Сред дейностите, които са допустими за финансиране, са "изпълнение на мерки за енергийна ефективност, предписани в енергийното обследване", т.е. саниране. Също така ще се финансират и поставяне и инсталиране на ВЕИ и батерии за съхранение на енергия, бойлери за гореща вода към общите части на системата (не за индивидуално ползване, ако са предписани в енергийното обследване), системи за отопление и климатизация, цифровизация на сградите, зелена инфраструктура и др. 

Допустими са и строително-монтажни работи, свързани с неотложни мерки в техническия паспорт на сградата, както и мерки за осигуряване на пожарна безопасност и за изграждане, ремонт или подмяна на мълниезащитна и заземителна инсталация и др.

Важен елемент от процедурата е, че в едно проектно предложение не може да бъде включена повече от една сграда или блок. В случай че за дадена област не бъдат подадени достатъчен брой проекти или не бъдат одобрени проекти до размера на предвидените средства от управляващия орган на програмата, може да пренасочат парите към одобрените резервни проекти в други от допустимите области по процедурата. 

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е 50 000 лв. за едно проектно предложение, а максималният - 9 500 000 лв. Крайният срок за кандидатстване е 19.09.2024 г.

 

Дата: 20.06.2024

Източник: в. Капитал

Прочетено: 139