28.06.2024

Индия ще предложи на българското правителство да сключи споразумение за внос на кадри от страната. То ще е в полза на големите работодатели, които изпитват недостиг на кадри. Това стана ясно по време на среща на посланика на Индия в Бургас с бургаски бизнесмени. Тя бе организирана от Бургаската търговско-индустриална камара и премина при огромен интерес от страна на бургаския бизнес. Срещата бе открита от Жорж Дерелиев, председател на ТИК-Бургас, а модератор бе Видка Вълчева – изпълнителен директор на Камарата, която бе основен двигател на посещението на индийския посланик.

Присъстваха големи фирми в областта на туризма, строителството, търговията, IT-сектора.

Подобно споразумение за внос на кадри Индия има с Италия, Австрия, Германия, Франция и други европейски страни. То регламентира вноса на кадри, като прави процедурата по-бърза и легална. След приключването на договора и изтичането на работната виза работниците се връщат в Индия, ако някой от тях наруши правилата на общността, веднага бива отзоваван, успокои присъстващите посланик Санджай Рана. „Споразумението е гаранция, че потокът от хора ще бъде организиран“, допълни още той.

На кръгла маса с бургаския бизнес той изслуша фирмите в областта на туризма, строителството, текстилната промишленост и направи презентация н българо-индийските бизнес отношения, които тази година навършват 70 години от основаването си. С подобна презентация се включиха и от индийско-българската бизнес камара.

Общата болка на бургаския бизнес е липсата на кадри и как може да бъдат внесени такива от Индия за нуждите на отделните сектори.

Фирми поискаха заварчици, монтажници, работници в туризма, като заявиха, че индийските работници са с английски език и добра квалификация.

„Спогодбата ще е от полза за големите работодатели“, заяви Н.Пр. Санджай Рана. По думите му Индия е страна с твърде добра демография, средната възраст на населението е между 30 и 40 години, които са в работоспособна възраст. Всяка година на пазара на труда влизат 8 млн. души, извън тях 200 000 висококвалифицирани работници могат да бъдат експортнати в други страни.

Г-н Рана обаче заяви, че ако бизнесът подаде искане за внос на кадри, то процедурата отнема минимум 8 месеца.

Традиционно силни връзки между двете страни са в областта на химията, строителните материали, индустриални машини, оръжия, но все повече навлизат и новите технологии.

Бургаски фирми, които са стъпили в Азия и по-конкретно търгуват с Индия, използвайки суровини от там като текстил, заготовки за кабели, строителство са на мнение, че през следващите години Индия ще изпревари Китай като доставчик на суровини и стоки за Европа и останалата част на света, защото показва качество на материалите и силна работна ръка.

Ваня Димитрова, собственик на известна бургаска фирма, която е специализирана за изработката главно на индустриален текстил и основен доставчик на хотелско обзавеждане в тази посока заяви, че от 10 години фирмата ѝ си партнира с Индия и страната е основен доставчик на суровини за текстила.

Правителствата в Индия са бизнес ориентирани, държавата е в стабилна политическа ситуация, заяви още пред бизнеса Н.Пр. Санджай Рана.

Специално внимание по време на визитата на посланика бе отделено на „БМФ – Порт Бургас, като той посети пристанището и главно контейнерния терминал, където пристигат пратките от Индия. Целта е да се търсят преки пътища за стоките от Индия до България и Европа, като това може да става през Бургас.

Възможностите на пристанището бяха представени от главния директор на БМФ – Порт Бургас Калоян Калоянов.

„Бургаското пристанище ще играе ключова роля във взаимоотношенията между Индия и България“, заяви след визитата г-н Рана, като допълни, че иска да се запознае и с жп транспорта от Бургас към страната.

По време на визитата си посланикът и делегацията, водена от него, се срещнаха с кмета на Бургас Димитър Николов и областния управител – проф. Мария Нейкова.

Бургас е един от най-динамичните региони в България. Много дейности се извършват тук, свързани с бизнеса, икономиката и културата. Той е врата към България заради пристанището, става все по-важен, имайки предвид търговията между двете страни“, заяви пред „Черноморски фар“ Н.Пр. Санджай Рана.

Дата: 28.06.2024

Източник: Черноморски фар

Прочетено: 133