28.06.2024

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".

Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в предаването.

Конференцията беше открита от председателя на УС на БСК Добри Митрев, който отбеляза, че темите, предмет на дискусия в рамките на конференцията, засягат широк кръг субекти. Той посочи, че в рамките на арбитражното производство е необходимо и съдействието на съда по редица въпроси – например във връзка с налагане на обезпечителни мерки, обезпечаване на доказателства, произнасяне по въпроса за валидността на арбитражното споразумение и др.

Съдия Евгений Стайков, заместник-председател на ВКС, изтъкна, че темите, предмет на конференцията, представляват интерес не само за адвокатите, арбитрите, бизнеса, но и за съдиите, и по-специално за съдиите от търговската колегия на ВКС. Той подчерта ролята на институционалните арбитражни съдилища към работодателските организации и изтъкна, че високия професионализъм на арбитрите в листата на АС при БСК е гарант за качеството на правораздаването.

Съдия Мими Фурнаджиева, заместник-председател на ВКС, посочи необходимостта от справедливо разрешаване на споровете, включително при навлизането на изкуствения интелект. Проф. Андрияна Андреева, областен управител на гр. Варна, се присъедини към приветствията към участниците в конференцията, като подчерта ползите от арбитражното производство и неговото непрекъснато усъвършенстване в унисон с технологичните предизвикателства, в които живеем. Тя акцентира на необходимостта от обективен, бърз, справедлив процес, което изисква запознаване с добрите практики, което се извършва на подобни форуми.

Съдия Емилия Василева, председател на второ търговско отделение на ВКС, приветства избора на темите на конференцията, тъй като това са теми, с които съдиите често се сблъскват в практиката и които пряко засягат дейността както на съда, така и на арбитража като органи с правораздавателна компетентност.

Проф. Таня Йосифова, председател на АС при БСК, посочи, че целта на конференцията е не само да се повиши осведомеността на аудиторията по въпросите, предмет на конференцията, но и да се повиши доверието в способите за извънсъдебното решаване на спорове, предоставяни в институционалните арбитражи към работодателските организации, и в частност – в Арбитражния съд при БСК.

Участниците в конференцията представиха своите доклади.

В рамките на първия панел участници бяха: доц. д-р Маргарита Златарева, арбитър в АС при БСК с тема на доклада: "Допустима съдебна намеса в арбитража, която се изразява в прояви на съдействие и прояви на контрол", д-р Симеон Чаначев, арбитър в АС при БСК с тема на доклада: "Актуални въпроси относно основанията за отмяна по чл.47, ал.1 и ал.2 от Закона за международния търговски арбитраж", Александър Кацарски, заместник-председател на АС при БТПП, с тема на доклада: "Произнасяне от държавен съд по чл. 8, ал. 1 от Закона за международния търговски арбитраж", Емил Емануилов, арбитър в АС при БСК, с тема на доклада: "Влияние на Санкциите върху арбитражното производство; възможности за съдебен контрол".

Във втория панел участници бяха: д-р Деян Димитров, Институт на държавата и правото към БАН, с тема на доклада: "Исторически аспекти на възникването на морския арбитраж", д-р Гергана Върбанова, арбитър в АС при БСК с тема на доклада: "Приложение на изкуствен интелект при постановяване на арбитражни и съдебни решения", Велислава Христова, председател на Young Bulgarian Arbitration Practitioners, с тема на доклада: "Ти водиш: Какво може да направи всеки от нас, за да подпомогне развитието на арбитража в България", Ивайло Димитров, старши адвокат в адвокатско дружество Omnia, с тема на доклада: "Устното заседание в производствата по международен арбитраж – практически проблеми", и Илияна Тодорова, докторант в СУ "Св. Климент Охридски" с тема на доклада: "Субективните предели на арбитражното споразумение: спорни моменти".

Модератор на събитието беше Петя Мургова, арбитър в АС при БСК.

Чуйте повече от звуковия файл.

 

Дата: 28.06.2024

Източник: БНР

Прочетено: 96