11.07.2024

Жана Величкова - изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, пред "Капитал"

Жана Величкова e изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Тя е инженер-магистър по електроника и автоматика от ТУ - София, завършила е и финансов мениджмънт в УНСС - София. Започва кариерата си като ръководител "Маркетингова политика и икономически анализи" на търговска фирма. От ноември 1996 до април 2012 г. е работила в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - от стартова позиция на експерт в дирекция "Финансов контрол" до директор на дирекция "Инвестиции, иновации и предприемачество". Съществена част е преминала от експертно до управленско ниво в дирекция "Европейска интеграция". Като началник отдел "Храни и хоризонтални въпроси" участва в процеса на развитие на националното и европейското законодателство в областта на храните. Била е член на работна група "Храни" към Съвета на Европа и на няколко работни групи към Европейската комисия, включително групата на висши служители по стандартизация и оценяване на съответствието.

****

Колко са предприятията, произвеждащи безалкохолни напитки и бутилирани води в страната? Колко са заетите в сектора и какъв е размерът на продукцията, която създават?

Към 2022 в сектора оперират 169 сравнително големи предприятия в страната. Работещите в тях са 4273 души. Тези съставляват 41% от заетостта в производството на всички видове напитки и почти 1% от заетостта в преработващата промишленост. Размерът на продукцията се равнява на 760 млн. лв. и представлява 38% от продукцията в производството на всички видове напитки и 1% от производството в преработващата промишленост.

Наскоро излезе проучване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за приноса на бранша за икономиката на страната. Какви са основните изводи в изследването?

Анализът на Института за пазарна икономика за 2022 г. показва, че пълното въздействие от дейността на отрасъла "Производството на безалкохолни напитки и бутилирани води" след отчитане както на преките ефекти от извършените разходи, така и на генерираните допълнителни вторични ефекти по веригата на стойността, може да се оцени като създадено съвкупно вътрешно търсене в националната икономика в размер на 860 млн. лева. Въздействието на сектора се увеличава с над една четвърт спрямо предходната година, с очаквания за продължаващо повишение на ефекта за 2023 г.

Предприятията в нашия сектор са създали добавена стойност от над 234 милиона лева, което е близо 43% от добавената стойност в производството на всички видове напитки.

Каква част от използваните в сектора ресурси са местни?

Индустрията на безалкохолните напитки и бутилираните води в страната използва приоритетно местни ресурси в дейността си. За 2022 г. те са на обща стойност близо 528 млн. лв. от закупени суровини и материали от български производители, използвани разнообразни външни услуги, придобити дълготрайни материални активи и други дейности. За 2022 г. производителността на наетите в сектора е с над една трета по-висока от тази на наетите в преработващата промишленост.

Верифициран е и безпрецедентният ръст през 2022 г. на инвестициите на предприятията в дълготрайни материални активи (ДМА) - 56 млн. лева основно в закупуване на машини, оборудване и транспортни средства. Над двойно по-голям от ръста в производството на напитки и над десетократно - от този в преработващата промишленост. Ръст е отчетен и в преките чуждестранни инвестиции в сектора - общо за 2022 в размер от 90 млн. евро.

Колко голям е пазарът на безалкохолни напитки и бутилирани води през 2023 г. в обем и в стойност и какъв е трендът?

Изследването на обема и стойността на пазара на безалкохолни напитки и бутилирани води за 2023 все още е в процес. Затова и последните конкретни данни, с които разполагаме, са от 2022 г. През нея предприятията в сектора успяха да създадат продукция, равняваща се на 760 млн. лв. и реализираха 992 млн. лв. приходи от продажби. Предварителни данни и наблюдения за развитието на пазара за 2023 отчитат ръст от 6.5% в годишната консумация на безалкохолни и бутилирани води на човек от населението, като оценките са за достигане на обеми от общо 1860 милиона литра, в т.ч. с консумацията на вода в галони. Ръст в обемите спрямо 2022 се наблюдава в почти всички категории, като в сегментите "бутилирани води", в т.ч. ароматизирани, и при соковете и нектарите през 2023 все още не са достигнати нивата отпреди пандемията.

Какви са тенденциите на този пазар? Коя е категорията с най-голям дял? Коя е най-растящата категория?

Лидерството на бутилираните води е дългогодишен тренд и това продължава да е категорията с най-голям пазарен дял в обеми. Отчитаме засилен интерес и ръст в категориите на студения чай и на функционалните напитки - енергийни, за спортисти, обогатени води. Консумацията на газирани напитки през 2023 г. също расте.

Какви са предпочитанията на българските потребители на безалкохолни напитки, променят ли се те като вкус и ценово?

Глобалната пандемия промени много аспекти от живота на българския потребител. Той започна да отделя по-голямо внимание на здравословното си състояние и се ориентира към потреблението на храни и напитки, които са богати на витамини, съдържат малко количество захар и са направени от натурални съставки. Вкусовите предпочитания на хората също претърпяха известна промяна. Що се отнася до цените - българските потребители продължават да търсят най-доброто съотношение между цена и качество.

Как браншът отговаря на тенденциите за консумация на здравословни напитки?

Нашият сектор активно реагира на тази нарастваща тенденция и започва да променя част от съставките на вече съществуващите продукти. Захарта и изкуствените добавки постепенно се заменят с по-здравословни и натурални алтернативи като естествени подсладители и органични екстракти. Освен това производителите на безалкохолни напитки и бутилирани води се ориентират към производството на добре познатите за потребители продукти без наличието на захар и изкуствени оцветители. Секторът в България е лидер в Европа по достигнатите резултати - 80% от развиваното от индустрията продуктово портфолио не съдържа или е с много малко калории, като в т.ч. влизат и бутилираните води. Независимите ежегодни мониторингови проучвания върху пазара свидетелстват, че в категориите, в който се влага захар, делът на нискокалоричните и без калории напитки в страната е над 60% и е два пъти по-висок от средния за Европа резултат.

Какви са нагласите и очакванията за пазара на безалкохолни напитки и бутилирани води през тази година?

Умерено оптимистични за продължаващ растеж. В сравнение с миналата година отчитаме добър старт в най-силния сезон още от началото на юни.

ЕС забрани продажбата на напитки в пластмасови бутилки, чиито капачки се отделят. Изискването влезе в сила от 1 юли. Секторът готов ли е напълно за тази промяна, която предизвиква противоречиви настроения сред потребителите?

Още в процеса на обсъждане на това изискване споделихме аргументираните си притеснения от гледна точка на недооценените ефекти в икономически план, както и неудобството, което ще предизвика решението за потребителите. Независимо от това обаче членовете на нашата асоциация бяха напълно подготвени за тази промяна. Те взеха всички необходими мерки, за да гарантират, че всички произведени от 03.07.2024 г. напитки в България в РЕТ и композитни опаковки са с трайно прикрепени капачки. Това е мярка от съществено значение за нас, тъй като нейната главна цел е да спомогне за намаляване генерирането на пластмасови отпадъци за еднократна употреба от неправилното им изхвърляне, да стимулира събирането и рециклирането на пластмасовите капачки и бутилки и да спомогне за опазването на околната среда и устойчивото развитие.

На какъв етап е въвеждането на депозитна система в България?

През последните две години въвеждането на депозитната система в България е основният ни фокус. Към момента очакваме законодателната рамка да бъде приета до края на 2024 г., като междувременно си партнираме с различни институции и организации и работим в тясно сътрудничество с държавата и други заинтересовани страни, с които да осигурим още в процеса на проектиране на системата нейната максимална ефективност.

Интервюто взе Мара ГЕОРГИЕВА

 

Дата: 11.07.2024

Източник: в. Капитал

Прочетено: 122