17.07.2024

Науката стана неразделна част от мисията "без дим", казва мениджърът връзки с обществеността на "Филип Морис България"

Тази година "Филип Морис Интернешънъл" (член на БСК) отбелязва 10 години от първото пускане на IQOS в света. "Промените в тютюневата индустрия са "тектонични" и само за 10 години са вече факт. Потребителите стават все по-взискателни, а бизнесът – все по-открит, по-гъвкав и по-отговорен в предлагането на продукти, които да посрещат техните търсения", казва Вержиния Джевелекова, мениджър "Връзки с обществеността" във "Филип Морис България".

Професионалният ѝ път започва преди 29 години от рецепцията на офиса на "Филип Морис" в България, в годините преминава през различни роли, отдели и етапи от развитието на компанията, за да стане и част от безпрецедентна трансформация по пъта за изграждане на бъдеще без дим. Така през трудни задачи, сложни казуси, нестандартни решения, смели идеи, бърза и динамична работа в екип, Вержиния Джевелекова трупа опит в една от най-предизвикателните индустрии – тютюневата, вече над четвърт век.

За "Филип Морис" тази година преминава под знака на 10-годишния юбилей от пускането на първото устройство за нагряване на компанията в света. Може ли да споделите Вашия опит преди това и как компанията стигна до ключовия момент през 2014 г.?

Връщам лентата още няколко години назад, когато още през 2010 г. в централата на "Филип Морис Интернешънъл" в Швейцария видях за първи път разработки на прототипи на електронни устройства, които нагряваха специални тютюневи стикчета, без те да горят. Първото, което ме впечатли беше, че след няколкоминутно нагряване и вдишване филтърът оставаше чисто бял, тъй като нямаше никакво отлагане на катрани и второ – получаваше се съвсем малко, почти невидима пара - липсваше дим. За мен лично и за останалите ми колеги това беше преживяване, което няма да забравим – изглеждаше като фантастика. Имаше и скептицизъм, но бяхме силно развълнувани и обнадеждени. Тръгнахме си с очакването, че нещо голямо предстои.

Ако системите за нагряване на тютюн без горене, са били разработени още към 2010 г., какво е забавило пускането им на пазара още тогава?

Бездимната система за нагряване на тютюн, известна като IQOS, може би нямаше да има днешната водеща позиция и толкова успешна реализация, ако не беше подкрепена от солидни и всеобхватни научни изследвания, доказващи чрез лабораторни, токсикологични и клинични изпитвания намалените нива и излагане на вредни вещества в сравнение с цигарения дим. В нашия научноизследователски център в Ню Шател се запознах с част от научния екип, а днес те са вече над 1500 учени от областта на медицината, химията, биологията, фармакологията, токсикологията, които имат ключова роля за пътя, по който компанията върви.

Висшият мениджмънт преди повече от петнадесет години бе твърдо решен да инвестира в науката като ключов елемент за бъдещата успешна реализация – революционна идея за тютюневата индустрия. Затова, когато малко преди Коледа на 2014 г., бяха представени първите IQOS устройства в Нагоя, Япония, и в Милано, Италия, цялата общност на Филип Морис по света очаквахме това с нетърпение. И това беше знак за началото на новия ни път.

Радикалната промяна в нашата индустрия е вече факт - във възприятията и нагласите на потребителите и обществото към вредите от тютюна. Изградихме нов бизнес модел, в който науката стана неразделна част, провеждаме активна, открита и честна комуникация с всички заинтересовани страни, сред които са регулаторни органи, научни специалисти, здравни експерти и пълнолетни потребители.

Каква оценка ще дадете за изминалото десетилетие на "Филип Морис" в изпълнение на мисията за бъдеще без дим?

Някои ще кажат, че моята оценка е пристрастна. Затова ще кажа само обективни данни и факти: през 2016 г. "Филип Морис Интернешънъл" обяви публично своята мисия за изграждане на бъдеще без дим и амбицията си пълнолетните пушачи, които не се отказват напълно от употреба на тютюн или никотин, да заменят цигарите с доказано по-малко вредни бездимни алтернативи. Така смело формулирани, мисията и амбицията ни предизвикаха и продължават и до днес, "сеизмична активност", която 10 години по-късно доведе до тектонични промени дълбоко в основите на индустрията и на потребителските навици.

Факт е, че днес IQOS e водещата бездимна алтернатива на цигарите за милиони пълнолетни по света и присъства в 84 страни. Факт е, че до момента "Филип Морис Интернешънъл" инвестира над 12.5 милиарда долара в научни изследвания, развойна дейност и технологични разработки. Факт е, че с постоянното подобряване на технологията, продуктовия дизайн и натрупаните научни данни за IQOS, както собствени, така и независими, вече над 33 милиона пушачи по света са оставили цигарите в миналото и са преминали на бездимната ни система. И това е факт, защото са се уверили в качествата на по-добрата алтернатива без горене в сравнение с цигарите.

Сред тях, в началото на 2024 г. над 350 000 са в България, а броят им продължава да расте.

Какво още да очакваме от "Филип Морис" в пътя на създаване на свят без дим?

Реалността, част от която сме и ние, е в постоянно движение. "Panta rhei, pants chorei" ("Всичко тече, всичко се променя"). Има исторически периоди, които са по-наситени с енергия от други, и мисля, че сме в точно такъв, когато промените във всяка една сфера се движат със страшна скорост. Това е валидно и за промените в начина на живот и мисленето на хората, които са все по-взискателни към себе си и към потреблението си. Тази обществена динамика обуславя и начина на правене на бизнес, индустриите са все по-гъвкави, по-предприемчиви, по-отворени и смели в идеите си. Тютюневата индустрия не е изключение, а "Филип Морис Интернешънъл" доказва, че е компания, която знае как не само да бъде "game changer", но и да има водеща роля, а това означава отговорност и устойчивост на развитието.

В мисията ни за бъдеще без дим, IQOS ще продължи да бъде нашият фокус, а грижата за милионната IQOS общност е от първостепенно значение. Но си даваме сметка, че потребителите имат различни търсения и очаквания за бездимни варианти на цигарите. Те могат да бъдат посрещнати само с по-голямо разнообразие от продуктови разработки. Затова компанията постоянно надгражда и разширява своето бездимно портфолио, освен с нагряване на тютюн, като IQOS ILUMA и lil SOLIDEz (в партньорство с южнокорейската компания KT&G), но също така и с вейпинг предложения - вече и в България от месец май, а в бъдеще - и с други проекти в бездимната категория. Всички те са с потенциала да понижат вредата в сравнение с цигарите, с най-високо качество, с грижа и внимание към детайла и с отговорност към хората и околната среда.

Как на практика се осъществява отговорността на компанията в България към околната среда?

Нашата информационна кампания "ПромениКартинката" за насърчаване на потребителите винаги да изхвърлят своите отпадъци и филтри от тютюневи изделия на предназначените за това места стана вече на 3 години, а привържениците и участниците в акциите ни по почистване се умножават с всяка наша инициатива.

Отговорното бизнес поведение изисква и ясен ангажимент за рециклиране на електронните устройствата, техните компоненти и батерии. Така надграждаме "ПромениКартинката" (promenikartinkata.bg) с нашите нови програми за събиране на използвани устройства и включването им в два кръга на рециклиране – единият е в рециклаторския ни център в Унгария, а другият е у нас в партньорство с българската компания EcoSafe, така че 80% от всички наши продукти се рециклират.

Нещо повече, част от устройствата, които предлагаме – линията IQOS Refreshed, са напълно обновени използвани устройства, към които потребителите проявяват голям интерес. И това не е всичко, по-голяма част от материалите, включително на опаковките, влагани в нашите продукти, са от рециклирани ресурси. Ето как кампанията ни "ПромениКартинката" става все по-разпознаваема - ефективно променяме картината в страната.

* Материалът се публикува с подкрепата на "Филип Морис България".

Дата: 17.07.2024

Източник: Mediapool.bg

Прочетено: 100