02.08.2024

Държавата не отчита значимостта на сектор "Храни" – секторът, гарантиращ продоволствената сигурност на страната и нейните специфики. Това обявиха 14-те браншове организации на бизнеса в хранителната индустрия в специално писмо до премиера Димитър Главчев, финансовия министър Людмила Петкова и земеделския министър Георги Тахов. 

Следва ли да спрат производства, да фалират предприятия, за да бъдат предприети реални мерки за облекчаване на индустрията и осигуряване условия за нормалното й функциониране, пита бизнесът.

Ние, като национално представителни организации в сектор "Храни", подкрепяме действията на държавата срещу сивата икономика и нелоялните търговски практики, но не това да е за сметка на упражняване на административен произвол върху изрядните бизнес оператори, категоричен е браншът. 

 

Обръщаме се към Вас с молба за предприемане на действия в спешен порядък за ревизиране на неработещата законова и подзаконова нормативна уредба за фискален контрол, за да се гарантира продоволствената сигурност на страната чрез осигуряване на нормални условия за работа на бизнеса, настоява бизнесът.

Ето цялото писмо: 

ДО

ГОСПОДИН ДИМИТЪР ГЛАВЧЕВ

МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

Р БЪЛГАРИЯ

 

ГОСПОЖА ЛЮДМИЛА ПЕТКОВА

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

 

Д-Р ГЕОРГИ ТАХОВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО И ХРАНИТЕ

        

ОТНОСНО: Наредба № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на РБългария

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЧЕВ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПЕТКОВА,

УВАЖАЕМИ Д-Р ТАХОВ,

 

През последните няколко месеца ние, Национално представителните организации, членове на Националния съвет по храните (НСХ) алармираме и обясняваме на компетентни институции за практически нерешимите проблеми и необоснованата административна тежест, вменени от новия фискален режим за стоките с висок фискален риск, който беше въведен от началото на 2024 година с изменението на ДОПК и разпоредбите на Наредба № Н-5 от 29 септември 2023 г. за условията и реда за осъществяване на фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск на територията на РБългария (Наредба № Н-5).

Въпреки множеството писма и срещи до този момент не сме получили реални обяснения и доказателства, че въведеният механизъм на свръхадминистративен контрол води до повишена събираемост и обективна практическа полза за фиска. Но едно е неоспоримо - въведената регулация представлява само допълнителна и ненужна административна тежест, а в някои случаи и неизпълнима. Затруднява и оскъпява процесите на доставка, без да има реална практическа полза за осъществяваната контролна дейност от органите по приходите.

В края на м. Април 2024 г. на проведената среща с Вас отново обяснихме проблема и с писмо (вх. № в МФ 63-00-69/25.04.2024  и в МЗХ № 62-197/25.04.2024 г.) поискахме среща със служебния министър на финансите за търсене на решения. Въпреки поетия на срещата пред всички присъстващи и Вас ангажимент от Министър Петкова за провеждане на среща с всички заинтересовани, до настоящия момент не е проведена такава, няма промени и проблемите вместо да намират своето решение, ескалират ежедневно.

За съжаление вече повече от половин година от влизането в сила на наредбата и въпреки многобройните ни писма и проведените няколко срещи, на които всеки път поставяме и обясняваме проблемите, които в някои случаи правят регулацията практически неприложима, до момента не срещаме разбиране и чуваемост. Проблемите и трудностите, пред които са изправени изрядните производители, преработватели и търговци на храни не намират своето решение, а се задълбочават.

На практика единственото решение, което получихме на всички срещи от НАП е да „заобикаляме Закона“ като ползваме изключенията – да се транспортират суровини и продукция с камиони до 3.5т, тъй като реално няма практически варианти на полето да се остойности и претегли продукцията, за да се декларира съгласно изискванията на новия режим. Тези, които до сега заобикаляха Закона и сега продължават да го правят, но за нас - представителите на отговорния бизнес в България, подобно „заобикаляне“  е неприемливо и  недопустимо. В тази връзка отново настояваме за ревизия на Закона, с която да се постигнат практически приложими и адекватни норми за бързооборотния сектор, в който работим.

През изминалата седмица проблемите ескалират в секторите, свързани със селскостопанската продукция и бяха поставени за пореден път на дневен ред от Националната лозаро-винарска камара. В отговор на напълно обоснованите искания и посочените конкретни, обективни проблеми и невъзможност да се работи ефективно, Националната агенция по приходите отново само повтаря какви са правилата и изключенията и че, тъй като „гроздето е стока с висок фискален риск, трябва да е в списъка с такива стоки“. 

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЧЕВ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПЕТКОВА,

УВАЖАЕМИ Д-Р ТАХОВ,

 

Разпространената позиция на НАП до медиите във връзка с протестите на лозари и винопроизводители буди недоумение и притеснение у нас, защото това не е проблем само на един сектор, а на всички нас, за което сме информирали многократно. В позицията на НАП не се адресират проблемите и на практика те остават нерешима пречка пред хранителната индустрия. От изявлението на НАП става ясно, че „към момента няма постъпили сигнали за забавяне или спиране на производствените процеси в преработвателните предприятия, от което явно следва, че няма проблем“.             Считаме, че държавата не отчита значимостта на сектор Храни – секторът, гарантиращ продоволствената сигурност на страната и нейните специфики. Следва ли да спрат производства, да фалират предприятия, за да бъдат предприети реални мерки за облекчаване на индустрията и осигуряване условия за нормалното й функциониране?

Ние, като национално представителни организации в сектор Храни подкрепяме действията на държавата срещу сивата икономика и нелоялни търговски практики, но не това да е за сметка на упражняване на административен произвол върху изрядните бизнес оператори.

Обръщаме се към Вас с молба за предприемане на действия в спешен порядък за ревизиране на неработещата законова и подзаконова нормативна уредба за фискален контрол, за да се гарантира продоволствената сигурност на страната чрез осигуряване на нормални условия за работа на бизнеса!

Очакваме Вашия отговор и покана за среща във възможно най-кратък срок. На разположение сме да излъчим наши представители за срещата в определен от Вас ден и час.

С уважение:

Асоциация на месопреработвателите в България

Асоциация на млекопреработвателите в България

Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България

Национална асоциация на млекопреработвателите

Национален браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Национална лозаро-винарска камара

Сдружение на производителите на масла и маслопродукти

Сдружение „Храни и напитки България“

Съюз на българските мелничари

Съюз на пивоварите в България

Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци

Съюз на производителите на захар и захарни продукти

Спиритс България – Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България

Съюз на птицевъдите в България

Дата: 02.08.2024

Източник: БСК

Прочетено: 179