09.09.2024

Приветствайки дългоочаквания доклад за бъдещето на конкурентоспособността на ЕС, представен днес от професор Марио Драги, президентът на BusinessEurope Фредрик Першон заяви:

„Ние приветстваме публикуването на този изчерпателен доклад и изразяваме нашата благодарност към професор Драги и неговия екип за обширната работа. Докладът несъмнено ще изиграе решаваща роля при оформянето на бъдещите стратегии и политики на ЕС.

Явно и тревожно заключение от доклада е, че Европейският съюз изостава от своите глобални конкуренти – реалност, с която европейските компании се сблъскват ежедневно. Ние напълно подкрепяме призива за откровена и спешна дискусия относно разрушителните мерки, които ЕС трябва да приеме, за да възвърне конкурентното си предимство. BusinessEurope отдавна се застъпва за рестартиране на европейските политики, когато навлизаме в следващия институционален цикъл.

Ще обърнем голямо внимание на призива за обновена промишлена стратегия, която правилно дава приоритет на мерки като стимулиране на продуктивни инвестиции в Европа, намаляване на разходите за енергия или намаляване на регулаторната тежест върху компаниите.

Пазарните сили трябва да бъдат в основата на такава стратегия, а не прекомерната публична намеса. Ще направим задълбочен преглед на препоръките в доклада."

Дата: 09.09.2024

Източник: BUSINESSEUROPE

Прочетено: 816