13.09.2024

Проф. полк. д.н. инж. Красимир Ениманев – председател на Русенската стопанска камара, участва в международна научна конференция "Иновации в проектирането и строителството на сгради и съоръжения" на Научно-техническия съюз по строителство в България. Тя се провежда във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър". Съорганизатор и домакин е Архитектурния факултет на университета.

Събитието бе открито от доц. Лъчезар Хрисчев – председател на НТС по строителство и проф. д.ик.н. Димитър Канев – зам.-ректор на университета.

Форумът събира водещи специалисти и учени от България, Ирландия, Сирия, Латвия и Турция, за да обсъдят новостите и предизвикателствата пред съвременното строителство.

В рамките на конференцията ще бъдат представени 62 научни доклада, като 28 от тях ще бъдат публикувани в престижното научно издание на IOP Publishing, а останалите – в специализиран български сборник. Особен акцент е поставен на иновативния подход в строителството чрез използването на строително-информационен метод (BIM), който интегрира управлението на информацията и документацията за строителни проекти.

Наградите за най-добри доклади са нов момент в конференцията. Фондация "Еврика" осигурява награда за най-добър студентски доклад. Българската асоциация по изолации в строителството връчва награда за най-добър доклад на млад учен в направлението "Строителни материали и изолации". Призът за най-добър доклад на млад учен в направлението "Проектиране на строителни конструкции" е осигурен от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Специални награди ще се връчат и от Алианса за висока строителна култура, както и от Българската асоциация по управление на проекти в строителството. Отличените ще получат своите награди утре на официалната церемония.

Със своите програми в областта на строителството, Варненският свободен университет "Черноризец Храбър" продължава да се утвърждава като водеща образователна и научна институция. Университетът активно работи с бизнеса и насърчава приложните научни изследвания, с цел изграждане на устойчива връзка между академичната общност и индустрията.

Конференцията продължава утре с още доклади и дискусии, които ще засегнат нови аспекти на строителните технологии и методологии, представяйки международния опит и практики.

Дата: 13.09.2024

Източник: Русе инфо

Прочетено: 143