23.09.2024

България поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна. Това стана ясно на днешното заседание на съвета на европейския съюз по земеделие. Искането е по настояване на съюза на птицевъдите в България, като основният им мотив е, че вносът на украински яйца е надхвърлил 10%, което пък подбивало цената им.

Българските птицевъди са единодушни, че в България се прекалява с вноса на украински яйца, което водело до дисбаланс на пазара и нереалистично ниски цени, които пречат на тяхната продукция.

„В България вече отдавна надхвърли 10% от общия внос, така че влиянието вече на украинските яйца е изключително голямо и това доведе до понижаване на цените. В момента в България продаваме с 10% под европейската цена”, коментира Ивайло Гълъбов, председател на УС на Съюз на птицевъдите в България.

Според председателя на комисията по стокови борси и тържища българският пазар може да пренасити и с друг вид яйца. По думите му птицевъдите трябва да се кооперират на едро, за да могат да са конкурентни на големите играчи като Украйна.

„Така както могат да дойдат полски яйца, може да са френски яйца или немски яйца. Естествено, че нашите производители не могат да са извън конкурентната среда, а конкурентната среда винаги ще ги притеснява. Българските яйца са доста високо качество и не са толкова по-скъпи, че да не ги изберат”, обясни Владимир Иванов, председател на Държавна комисия по стоковите борси и тържища.

Птицевъдите у нас обаче твърдят, че в другите страни от ЕС украински яйца се внасят, но се продават в много по-малки мащаби. Освен това еврокомисията намалила обмитяването драстично.

„В Нидерландия влизат големи количества украински яйца, но основно за преработка. В Полша може и да влизат за реекспорт, но този реекспорт не е за страни от ЕС, тъй като яйцата от Украйна трябва да се маркират с номер на животновъден обект”, каза още Гълъбов.

Земеделският министър застана зад исканията на бранша, като заяви в Брюксел, че първите 6 месеца на тази година са били внесени 2 мил. и 600 000 украински яйца, което е 5 пъти повече спрямо миналата година.

„Комисията, на база предоставени данни от наша страна, ще извърши проверка чисто нормативно дали това, което ние сме дали като данни създава този негативен ефект. И оттам нататък пак ще бъде решение на комисията. Не мога да се ангажирам със срок, движим се по строго определените правила на ЕК”, добави земеделският министър Георги Тахов.

Искането на България ще бъде подкрепено и от Румъния.

Дата: 23.09.2024

Източник: Нова ТВ

Прочетено: 193