27.09.2024

 

С впечатляващо участие от България и чужбина, първото издание на „Международен икономически форум – Пловдив 2024“ се проведе в града под тепетата, в хотел „Рамада Тримонциум“. Събитието, което поставя Пловдив в центъра на икономическите дискусии на Балканите, събра водещи компании и представители на различни сектори като търговия, производство, ИТ, туризъм, образование, финанси и др. Форумът, организиран от Сдружение „Бултиш – дружество за български и турски бизнесмени“, и Сдружение „Стопанска асоциация Пловдив“, се превърна в ключова платформа за обмяна на опит и идеи между бизнеса, правителствените институции и неправителствения сектор.

Сред чуждестранните гости бяха представители на бизнеси и институции от Турция, Албания, Италия, Кипър, Северна Македония, Румъния и др., което подчерта международния мащаб и значение на събитието. Основната тема на форума бе насочена към изграждането на по-тясно сътрудничество между бизнеса и институциите за постигане на устойчив икономически растеж, иновации, туризъм и културно развитие в региона.

Регионът на Пловдив бе определен като стратегически важен икономически център с голям потенциал за привличане на международни инвестиции. Дискусиите бяха насочени към идентифициране на нови бизнес възможности, разширяване на мрежата от международни контакти и представяне на добри практики в областта на иновациите. Освен икономическите теми, форумът обърна внимание и на културните и туристически предимства на Пловдив, който все по-ясно се утвърждава като стратегическа бизнес дестинация.

Сред официалните гости на форума бяха зам.-кметът на Пловдив Ангел Славов, областният управител на Област Пловдив проф. д-р Христина Янчева, посланикът на Република Турция в България Н. Пр. Мехмет Саит Уянък, посланикът на Албания Н. Пр. Инид Мило, генералният консул на Р Турция в Пловдив Н. Пр. Корхан Кюнгерю, секретарят на президента на България по образование, култура и туризъм Илин Димитров, кметът на Община Марица Димитър Иванов, почетният консул на Италия в Пловдив Н. Пр. Джузепе де Франческо, кметът на Община Биледжик, Турция, Мелек Субашъ, председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев, почетният консул на Република Румъния Н. Пр. Димитър Белелиев, както и много представители на местни и международни компании, организации и университети. Високото ниво на участие подчерта значимостта на събитието и важността на Пловдив като икономически хъб в региона.

Заместник-кметът на Пловдив Ангел Славов, също изрази своята подкрепа за форума от името на Община Пловдив, подчертавайки, че общината активно насърчава инициативи, свързани с иновациите и устойчивото развитие.

„Бултиш“ работи усърдно над 20 години за укрепване на търговско-икономическите отношения между България и Турция. Целта на днешното събитие е да укрепи и доразвие професионалните взаимоотношения не само между Пловдив и Турция, но и с останалите страни на Балканите и Европа. Вярваме, че нашите усилия ще доведат до нови възможности за бизнес, инвестиции и иновации. Уверена съм, че вървим в правилната посока. За нас е особено важно да подчертаем, че именно в региона на Пловдив се реализират едни от най-големите и многобройни турски инвестиции, а Бултиш играе важна роля в това.“ сподели в своето приветствие г-жа Донка Колева, председател на Сдружение „Бултиш“.

„Стопанска асоциация Пловдив, като част от веригата на БСК, подкрепя бизнеса и  намиране на решения на проблемите на фирмите в Област Пловдив. Географското положение на Пловдив, петте транспортни коридора през България, въвеждането на сухопътния Шенген, големият потенциал на Летище Пловдив, Интермодалният терминал, Тракия икономическа зона даденостите са налице, но темповете на развитие не достатъчно бързи. От всички нас зависи да работим за ускоряване на инвестициите и просперитета. Да разширим мирогледа на всички нас приставащи и участващи на Международния икономически форум с предимствата на Област Пловдив и пожелание всеки да намери своето място в новия икономически ред и  да има сили и възможност да отстоява своята  позиция“, сподели в приветствието си г-жа Йорданка Кляшева, председател на Сдружение „Стопанска асоциация Пловдив“.

Председателят на Българската стопанска камара Добри Митрев приветства участниците в първото издание на "Международен икономически форум – Пловдив 2024". Събитието се организира от Сдружение „Бултиш – дружество на български и турски бизнесмени“ и Стопанска асоциация – Пловдив, в партньорство с Областна администрация Пловдив, община Пловдив, община Марица, Посолство на Р Турция в София и Генерално консулство на Р Турция в Пловдив.

“Добрите бизнес връзки между България и Турция са ключови не само за нас, те са от съществено значение и за целия регион и свързват два континента. Известно е, че сухопътната граница между нашите страни е втората най-натоварена в света с ежедневно преминаващи стотици камиони със стоки за ЕС и съответно за Близкия и Средния Изток”, каза председателят на БСК.

По данни на БНБ преките инвестиции от Турция в България към януари 2023 г. са в размер на 1,176 млрд. евро. Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти, свързани с изграждане на транспортната и енергийна инфраструктура, строителство на жилищни, търговски и офис сгради, производство на части и детайли за автомобилната промишленост и др.

Туризмът е още един сектор, при който добрите съседски отношения и бизнес връзки проявяват своите ползи и за двете страни. Турция е предпочитана дестинация за туризъм и стои начело и по брой посещения на български граждани с тази цел. По същия начин с цел почивка и туризъм България е посещавана ежемесечно от близо 40 хиляди турски граждани. Почти още толкова пристигат с цел бизнес.

“Разбира се, има още много какво да направим заедно, потенциалът е много голям и затова събития като днешното са важни със своя принос за развитието на нашите бизнес връзки”, каза още Добри Митрев.

След работната част на форума се проведоха и двустранни (B2B) срещи, а в края на събитието се размениха протоколни подаръци между домакините и официалните гости.

С първото си успешно издание, „Международен икономически форум – Пловдив 2024“ постави солидни основи за бъдещи сътрудничества и се очаква да се утвърди като едно от водещите икономически събития в региона.

Партньори на събитието: Община Пловдив, Областна администрация Пловдив, Община Марица, Посолството на Р. Турция в София и Консулството на Р. Турция в Пловдив

Спонсори на събитието: Община Марица, Търговска банка Д, АИТ Холдинг Груп, Алекс Фуудс, Винарна „Ноя“ и Винарна „Тополово“.

Водещ: Виктория Арабаджиева

ВЖ. СНИМКИ ОТ ФОРУМА

 

Дата: 27.09.2024

Източник: БСК

Прочетено: 284