10.10.2024

 

По повод публикации с противоречива и неточна информация на тема „Държавата възкреси погасени по давност задължения за емисионни квоти в увреда на бизнеса“ и „Българската държава е отнела безплатните въглеродни квоти на големи енергийни консуматори“ Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОСзаявява:

Националният регистър за търговия с квоти за емисии на парникови газове (НРТКЕПГ) се поддържа като електронна база данни и се администрира в съответствие с изискванията и по реда на Делегиран регламент (ЕС) 2019/1122. Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е компетентен орган по администриране на регистъра и национален администратор по смисъла на Делегиран регламент (ЕС) 2019/1122 на Комисията.

Националният администратор изпълнява технически действия по администриране на регистъра (като: откриване и закриване на партиди, смяна на упълномощени представители, актуализация на данни по партидите, въвеждане на верифицирани емисии, предаване на квоти по искане на оператори, извършване на трансакции, разпределение на квоти), а регистърът се управлява от Европейската комисия като част от Общностния регистър. Нито една държава с НРТКЕПГ не би могла да упражнява действия в регистъра, противоречащи на приети от Европейската Комисия (ЕК) регламенти и решения.

Писмо с информация за техническа невъзможност в НРТКЕПГ за безплатно разпределение на квоти, поради задължение за предаване на квоти от 2012 г. и във връзка с изискванията на Делегиран регламент (ЕС) 2023/2904 за изменение на регламент (ЕС) 2019/1122 на Комисията за допълване на Директива 2003/87/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на функционирането на Регистъра на ЕС, е изпратено само до ЕДНО дружество. Същото това дружество е било информирано за това задължение и необходимостта от изпълнението му с писма от 29.04.2013 г., 20.05.2013 г., 07.10.2013 г., 04.05.2015 г.

Блокирането на сметката в НРТКЕПГ на дружеството е в резултат на промяна, въведена с  чл. 48(2) от Делегиран регламент (ЕС) 2023/2904 за изменение на регламент (ЕС) 2019/1122 на Комисията за допълване на Директива 2003/87/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на функционирането на Регистъра на ЕС, според която централният администратор (ЕК) гарантира, че Регистърът на ЕС прехвърля автоматично квоти за стационарни инсталации от партидата на ЕС, съгласно одобрена от ЕК национална таблица за разпределение, към съответната открита партида за квоти на стационарни инсталации, когато количеството предадени квоти е равно на верифицираните емисии.

Всяко дружество, което отговаря на изискванията за безплатно разпределение и е изпълнило задължението си за предаване на квоти, равни на верифицираните емисии, получава безплатни квоти. В случай, че дружество не е изпълнило задължението си за предаване на квоти, независимо от годината, не може да получи безплатни квоти докато има това неизпълнено задължение. Разпределението на безплатни квоти по сметките на операторите в Общностния регистър се контролира изцяло от централния администратор (ЕК), а не от националните администратори.

ИАОС като национален администратор на НРТКЕПГ няма техническа възможност да разпределя безплатни квоти по сметка на оператор, който има задължение за връщане на квоти докато задължението му не бъде изпълнено и сметката му отблокирана от  централния администратор (ЕК).

 

Дата: 10.10.2024

Източник: ИАОС

Прочетено: 130