16.10.2024

 

Днес BusinessEurope публикува своите приоритети за социалното измерение на ЕС през следващите пет години. Документът беше представен на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изпълнителния вицепрезидент Валдис Домбровскис и европейския комисар по заетостта и социалните права Николас Шмит на среща на високо ниво с европейските социални партньори.

Коментирайки публикацията, президентът на BusinessEurope Фредрик Першон заяви:

„Силната икономика е от съществено значение за запазването на нашия европейски начин на живот. Добре разработените политики за заетост и социални политики могат да повишат конкурентоспособността и производителността на Европа. Европейската бизнес общност очерта пет ключови приоритета за социалната политика на ЕС, които ще помогнат за обръщане на спада в глобалната конкурентоспособност. Необходими са действия на ЕС за улесняване на трудовата мобилност и завършване на единния пазар.

Разширяването на участието на пазара на труда, осигуряването на работниците с умения, доказани за бъдещето, и привличането на квалифицирани работници от трети държави е също толкова важно. Европейските компании са изправени пред остър недостиг на работна ръка и умения, които подкопават тяхната конкурентоспособност и следователно бъдещия растеж и заетостта в Европа.“

Ключови данни в доклада:

  1. Само 3,8% от населението в трудоспособна възраст на ЕС се е преместило в ЕС през 2023 г.
  2. Процентът на незаетите работни места в ЕС нараства от 2013 г. насам и сега стагнира с висока скорост: 2,6% от работните места в ЕС са били незаети през първото тримесечие на 2024 г.
  3. Само три държави-членки на ЕС фигурират в топ 10 на най-привлекателните дестинации на ОИСР за високообразовани работници.

РЕЗЮМЕ на доклада:

Европа продължава да бъде едно от най-добрите места за живеене, работа и правене на бизнес. Но конкурентоспособността и привлекателността на ЕС като място за работа и инвестиции намалява в сравнение с други региони на света. Европейската икономика изостава: През 2023 г. БВП на ЕС е нараснал само с 0,5% срещу 3,1% в САЩ и 5,2% в Китай. Наличието на силна икономика е предпоставка за защита на нашия европейски начин на живот и следователно ЕС трябва да постави конкурентоспособността на преден план. Силната икономика е основата за растеж, заетост, инвестиции в зелени и цифрови преходи, както и други ключови приоритети като инфраструктура, сигурност, социална защита.

За застаряващите общества в Европа получаването на повече от работата и инвестициите ни е особено важно, ако искаме да запазим стандарта си на живот. За съжаление общата производителност в ЕС през 2022 г. е само 75% от тази в САЩ. ЕС също така не успя да преодолее дългосрочната си разлика в производителността със САЩ. Това заплашва социалната пазарна икономика на Европа.

Европейската политика по заетостта и социалната политика могат и трябва да допринесат за подобряване на конкурентоспособността и производителността на Европа. Политическият избор на Европа оказва влияние върху компаниите и работниците. Те определят капацитета на предприятията да останат продуктивни, конкурентоспособни и издръжливи в лицето на потенциални кризи. Те оказват влияние върху това как компаниите правят бизнес и създават възможности за работа. Те оказват влияние върху участието на пазара на труда. Те засягат как, кога и къде работят хората. Те насочват как хората имат достъп до образование и обучение.

Европейските компании са решени да играят своята роля, включително положителна роля в обществото. Те обаче са възпрепятствани от недостига на умения и работна ръка и ненужните разходи, породени от решенията на публичната политика, които ги поставят в неравностойно конкурентно положение на световните пазари и обезкуражават инвестициите, създаващи работни места в Европа. През 2022 г. само предложенията по Зелената сделка представляват общо почти 2 милиарда евро допълнителна административна тежест.

За BusinessEurope социалната политика през следващите пет години трябва да се фокусира върху:

  • завършване на единния пазар: функционираща трудова мобилност чрез използването на цифрови инструменти;
  • разширяване на участието на пазара на труда с повишена активност в резултат на приобщаващи активни политики на пазара на труда;
  • подходящи за бъдещето умения, с нова програма за умения на ЕС, извеждаща цифровото образование на преден план;
  • законна миграция на квалифицирани работници, с мерки за по-лесно привличане на таланти в ЕС;
  • конкурентна устойчивост, базирана на глобални равни условия на социалното измерение на ESG в търговията и счетоводството.

Освен това са спешно необходими две хоризонтални промени в политиката:

  • Политиците в ЕС трябва да се отдалечат от своя предимно регулаторен подход към социалната политика и да избягват да представят ненужни нови законодателни инициативи в областта на социалната политика, които увеличават разходите за съответствие и тежестта за европейските компании и са особено вредни за МСП.
  • ЕС трябва да даде необходимото пространство, за да може социалният диалог да изиграе своята роля в подпомагането на намирането на решения за предизвикателствата на европейския пазар на труда. По въпроси, които са от тяхната компетентност, европейските социални партньори са в най-добра позиция да намерят решения, съчетаващи нуждите на работодателите и работниците.

Прочетете изцяло препоръките за политиката на BusinessEurope тук.

 

Дата: 16.10.2024

Източник: BusinessEurope

Прочетено: 132