16.10.2024

 

Проучването на многообразието, равнопоставеността и приобщаването (от англ. diversity, equity and inclusion, DEI) на работното място, инициирано от Лидл България, Хюлет Пакард Ентърпрайз Глобален център за доставки в България и Шел България, бележи значителна стъпка към насърчаване на приобщаваща бизнес среда в България.

Като убедени привърженици на политиките за DEI, тези компании са интегрирали тези принципи дълбоко в своята корпоративна култура и ценности. Признавайки осезаемите ползи, които такива политики носят – включително подобрени бизнес резултати, повишена конкурентоспособност и създаване на благоприятна среда за всички служители – те предприеха тази съвместна инициатива, за да споделят своя опит с малките и средните предприятия (МСП) в България.

Резултатите от проведеното проучване вече са достъпни на сайта на Хартата на многообразието (Доклад_Многообразие).

Те дават яснота за нуждите на малките и средни компании в тази област и служат като основа за вземане на решения как компаниите да продължат с инициативата. Трите компании-инициатори на проекта създадоха хъб, в който предоставят свои материали по темата и планират да обогатят във времето.

В допълнение към дигиталните ресурси, компаниите се ангажират да предоставят различни безплатни обучения за малкия и среден бизнес, които ще се проведат в следващите месеци.

Те ще са достъпни за ограничен брой участници до изчерпване на местата и ще покриват теми като “Приобщаващо лидерство”, „Приемане на нагласа за растеж“, „Разкриване на предразсъдъците“, “Въвеждане на политика за многообразието в компанията” и „Подбор без предразсъдъци“.

Българска стопанска камара подкрепя инициативата от самото начало и днес ви насърчава да използвате ресурсите на DE&I платформата и да се възползва от безплатните обучения.

***

Инициативата „Многообразие и приобщаване: Изграждаме мостове“ стартира през 2023 г., вдъхновена от убеждението на трите водещи компании, че техният богат опит и знания в управлението на многообразието на работното място трябва да бъдат споделени с други организации, заинтересовани от тази област. Shell България ЕАД, Хюлет Пакард Ентърпрайз България и Лидл България са сред най-активните членове на Хартата на многообразието в България и са носители на наградата „Многообразие на работното място“ за 2021 г., 2022 г. и 2023 г. Инициативата е израз на техния дълбок ангажимент към ценностите на многообразието, равнопоставеността и приобщаването (DEI) както на работното място, така и в обществото.

Дата: 16.10.2024

Източник: БСК

Прочетено: 97