05.04.2006

РЕШЕНИЯ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНОТО БЮРО НА БСК

 

Изпълнителното бюро на Българската стопанска камара (БСК) одобри на свое заседание късно снощи, 4 април, Годишен анализ на междуфирмената задлъжнялост в България до 1 януари 2005 г., изготвен от експертен екип на БСК. Това е четвъртото по ред годишно изследване на БСК за този особено важен за бизнес климата проблем (с предходните анализи можете да се запознаете на следния адрес: http://www.bia-bg.com/files/zadlagnjalost/). Сред констатациите в анализа са, че задълженията на предприятията от нефинансовия сектор на икономиката продължават да се увеличават с темпове, по-високи от тези на БВП и инвестициите, и че са нараснали задълженията на фирмите към банките, което предполага наличие на финансов потенциал за кредитиране на реалния сектор. Анализът ще бъде представен пред средствата за масова информация на ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ, на 10 април, понеделник, от 11.00 часа, в която ще участват председателят на БСК Божидар Данев и зам.-председателят на Камарата Камен Колев.

Членовете на Изпълнителното бюро на БСК изслушаха информация относно проект на Наредба за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване и третиране и транспортиране на отпадъци от него, представена от Златко Златков – председател на УС на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), подкрепен и допълнен от председателя на Камарата на електротехниката в България (КЕТБ) – Румен Атанасов, и от Кирил Желязков – член на УС на Браншовата камара електронна промишленост и информатика (БКЕПИ). Констатациите на трите браншови организации бяха изцяло подкрепени от Изпълнителното бюро на БСК, което задължи председателя на Камарата Божидар Данев спешно да внесе въпроса за разглеждане в Съвета за икономически растеж, както и да потърси съдействието на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за спиране на този нормативен документ, създаден в противоречие с европейската практика. Членовете на Изпълнителното бюро на БСК се обединиха около позицията, че българският бизнес не трябва да бъде повече изолиран от обсъждането на норми, които го товарят финансово, предизвикват инфлационни процеси и не са в синхрон с целите на европейските директиви. В срок от една седмица четирите бизнес сдружения ще излязат с единна политика по този въпрос.

На заседанието си Изпълнителното бюро на БСК одобри кандидатурите за членство в БСК на Българска асоциация на туристическите агенции – БАТА, Асоциация за развитие на човешкия потенциал в индустрията, “Фикосота” АД, “Корект-консулт България” ЕООД и “Алу-пласт” ЕООД.

Бе взето и решение връчването на годишните награди на Българската стопанска камара – „ИН-5”, да се проведе на 26 април, сряда.

Изпълнителното бюро на БСК предложи кандидатурата на акад. Иван Юхновски – председател на БАН, за ежегодния конкурс на Нов български университет за Награда за гражданска доблест „Паница”.

Дата: 05.04.2006

Източник: www.bia-bg.com

Прочетено: 2980